Se pare ca nici chiar inaintea razboiului mondial, francezii nu au avut o organizatie perfecta de spionaj, dovada ca datele pe care s-a bazat planul lor de campanie nu au fost considerate ca sigure, fapt caie a facut ca Marele Stat-Major francez sa-si modifice neincetat acest plan si sa introduca dese variante. De altfel, nici ultimul plan adoptat si pus in aplicare nu a avut la baza informatii precise si apropiate de realitate.

Astfel, datele relative la organizarea armatei germane au fost eronate, neintrezarindu-se intrarea in linie a corpurilor de armata de rezerva. Miscarea invaluitoare cu aripa dreapta, prin Belgia, desi atat de mult discutata de autorii militari francezi, a'fost o adevarata surprindere strategica pentru ei. insasi trecerea la ofensiva adoptata de armata franceza la inceputul ostilitatilor a dovedit completa lipsa de infonnatii asupra organizarii, dotarii si, in general, asupra puternicului instrument militar pus la indemana politicii germane.

Pe timpul razboiului insa, serviciul de informatii si oontrainfurmatii francez a fost reorganizat pe baze solide. Ca urmare au putut fi contracarate incercarile de spionaj, descoperite in Franta, si in toate operatiunile ce cu urmat, armata franceza a avut informatii precise si oportune asupra pregatirilor si organizarii inamicului. Cu ajutorul belgienilor, spionajul inapoia liniilor germane a atins maximum de perfectiune si indrazneala.

Belgia fusese impartita in mai multe centre de spionaj, puse sub conducerea unui agent sigur si priceput, care avea raspunderea cea mai deplina in sectorul sau si initiativa cea mai larga in alegerea agentilor sateliti, cat si a procedeelor de actiune intrebuintate. La randul lor, agentii sateliti de gradul unu recrutau pe propria lor raspundere agenti sateliti cunoscuti numai de ei.

in felui acesta, o imensa retea de spionaj, intocmai ca o panza de paianjen, se intinsese in spatele frontului german. Animati de cel mai cald patriotism, acesti agenti au dat multa bataie de cap germanilor : in numeroasele lucrari ei nu se plrng decat de ,.iadul din Belgia”. Nu putem uita sutele de agenti francezi si belgieni lansati de avioane in spatele frontului german, din care o parte s-au intors tot pe calea aerului, o parte prin Olanda, dar foarte multi au platit cu viata eroismul si indrazneala lor dispretuitoare de moarte.
Tot asa de bine organizat a fost serviciul de spionaj francez in Elvetia, Spania si Olanda.

La Geneva s-a dat o adevarata lupta intre spionii francezi si germani, in care la siretenie s-a raspuns cu abilitate si la indrazneala cu o si mai mare indrazneala. AstfeL o tipografie germana de propaganda a fost distrusa, iar consulatului austriac din Zurich i s-a spart casa de fier, furandu-i-se toate documentele. Zeci. de spioni au fost identificati in Elvetia si arestati in periculoasele lor misiuni in Franta.

La Barcelona, organizatia franceza avea ca rol :
– Sa identifice pe spionii in slujba Germaniei si pe oamenii politici ce activau in favoarea acestei tari.
– Sa contrabalanseze propaganda germana.
– Sa impiedice aprovizionarea submarinelor dusmane.

La Haga, serviciul de informatii francez lucra mana in mana cu cel belgian si englez si urmarea :
– Depistarea spionilor germani si contrabalansarea propagandei dusmane.
– Procurarea de informatii din Belgia ocupata.
– Ajutorarea refugiatilor care se inrolau in armata belgiana.
– Supravegherea respectarii strictei neutralitati din partea Olandei, mai ales in ceea ce priveste aprovizionarile cu alimente si munitii.

Putem spune ca in timpul primului razboi mondial, serviciul de spionaj francez a fost la inaltime.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?