Frecventele schimbari de imparati, precum si intensificarea atacurilor “barbarilor” i-au impus lui Diocletianus sa caute o noua forma de conducere, care sa asigure unitatea Imperiului si autoritatea imparatilor.

Astfel, el a ridicat la patru numarul conducatorilor Imperiulu doi augusti si doi caesari — guvernare cunoscuta sub numele do tetrarhie. in cadrul primei tetrarhii Diocletianus, cu resedinta la Xi comedia, in Bithynia, administra provinciile orientale avind caesar pe G. Valerius Galerius, care asigura paza Illyricum-ului, Macedoniei si Greciei.

Maximianus, cu resedinta la Mediolanum (Milan), administra Italia si Africa, avind caesar po Constantinus Chlorus, care veghe; asupra Galiei, Spaniei .si Britanniei. in mai 305, prin abdicarea lui Diocletianus si a Iui Maximianus, se produce sfirsitul primei tetrarhii in cadrul celei de a doua tetrarhii, vor fi proclamati augusti Galerius, – in rasarit si Constantinus Chlorus — in apus, avand caesari pe V. Maximinus Daia si, respectiv, pe F. Valerius Severus.

Deoarece si in cadrul celei de a doua tetrarhii se mentinea principiul adoptiunii, si nu cel al filiatiei, Constantin, fiul Constantinus Chlorus si Maxenlius, fiul lui Maximian, isi vor manifesta nemultumirea, fapt ce va submina, in perspectiva, intregul sistem.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?