Sanctuar situat in vestul Peloponesului, pe coasta de est a Eladei, la aproximativ 150 km de Atena, Olimpia era locul unde se desfasurau cele mai importante jocuri panelenice, o data la patru ani, in onoarea lui Zeus, cel mai important zeu al grecilor.
invingatorii, recompensati prin coroana de maslin, se bucurau de faima universala. Stralucitul templu al lui Zeus, Pantheonul, a fost proiectat de arhitectul Libon din Elida si construit intre anii 468-457 i.Hr., in stil doric. Templul rezuma sufletul grec. Din dorinta de a infrumuseta acest stil s-a nascut ideea unei statui maiestuoase al carei proiect a fost realizat de celebrul sculptor Fidias.

Conceputa in aur si fildes in jurul anului 447 i.Hr., statuia a fost instalata pe un soclu de 1,10 m inaltime. Masura 14 m inaltime iar capul statuii atingea tavanul, incat, asa cum afirma Strabon, lasa impresia ca, daca s-ar ridica, ar iesi prin plafon.

Dimensiunile statuii criselefantine (din aur si fildes) au fascinat pe scriitorii timpurilor. Picioarele tronului reprezentau o adevarata atractie prin cei patru sfincsi de aur care-1 sustineau, prin abanosul, bronzul, fildesul si pietrele pretioase folosite si, de asemenea, prin basoreliefurile si picturile ce reprezentau figuri de zei, lupte legendare, jocuri olimpice.

in secolul al II-lea i.Hr., statuia a suportat nenumarate reparatii iar in secolul I, era gata de a fi transportata, la ordinele imparatului Caligula, la Roma.
Interzicerea Jocurilor Olimpice in anul 391 d.Hr. de catre Teodosius a dus la inchiderea Templului.

Zdruncinat de cutremure, mistuit de un mare incendiu in secolul al V-lea, templul n-a mai rezistat; statuia insa a fost transportata intr-un palat din Constantinopol unde, in 475, dispare intr-un incendiu de proportii. Din vechiul templu n-au mai ramas decat fundatia si cateva coloane; cat priveste celebra statuie, aceasta a disparut fara urma. Nu s-a pastrat nici macar celebrul prototip de la Cirene (Libia). Statuia lui Zeus din Olimpia este astazi un mit.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?