Mai mult decat un simplu lacas inaltat in cinstea zeitei vanatorii, Artemis (Diana), Templul din Efes era una din cele mai frumoase cladiri de pe pamant, motiv pentru care a fost inclus intre cele sapte minuni ale lumii.

Oras-stat grec situat in vestul Asiei Mici, creat in secolul al Xl-lea i.Hr. de ionieni, Efesul s-a aflat sub suzeranitatea Lidiei in vremea regelui Cresus (560 i.Hr.).
Construit in secolul al Vl-lea i.Hr., Templul era, prin dimensiunea lui, una dintre cele mai impunatoare constructii ale lumii elene. Creatorii lui au fost arhitectul Hirocrates si sculptorii Scopas si Praxiteles.

in anul 356 i.Hr., templul a fost incendiat de un nebun, pe nume Herostrat.
Avand fundatia rectangulara, ca a tuturor templelor din timpurile acelea, acest sanctuar, lung de 155 m si lat de 55 m, era realizat in marmura alba, cu o fatada decorata care inconjura o larga curte interioara. Coloanele, in numar de 127, inalte de 20 m, aliniate cate opt in sir in jurul platformei aveau capiteluri in stil ionic.
in mijlocul templului trona statuia in aur a Zeitei. Alaturi de aceasta se aflau alte patru statui in bronz, ale Amazoanelor, si portretul lui Alexandru Macedon, realizat de Apeles.

Cand Apostolul Pavel a vizitat Efesul, in secolul I d.Hr., Templul era impodobit cu stalpi de aur. incercarea acestuia de a-i crestina pe sustinatorii cultului Zeitei Artemis da roade abia in secolul al IV-lea d.Hr., cand se infiinteaza aici una din primele comunitati crestine. Din acel moment pestigiul Templului a inregistrat o continua scadere, pana cand, in anul 401 d.Hr., a fost distrus definitiv de catre Sfantul Ioan Chrysostomes (Gura de Aur). Jefuit de goti (263 d.Hr.), devastat de cutremure, Efesul a fost parasit, decazand intru totul pana in secolul al XVII-lea d.Hr.
A fost regasit abia in secolul al XlX-lea, in urma sapaturilor arheologice care au dat la iveala un loc mlastinos, in care se aflau doar cateva coloane ale vechiului edificiu. Cateva fragmente din acestea se afla astazi in Muzeul Britanic.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?