Istar reprezinta probabil cea mai cunoscuta zeitate din toata pleiada de zei ai mitologiei Orientului Mijlociu. Este binecunoscuta zeita a dragostei si a fertilitatii, fiind in acelasi timp si regina cerurilor care detinea foarte multe puteri magice, tamaduitoare. Cu ajutorul acestor puteri, ea putea sa vindece bolile, dar si sa aduca milostivirea sufletelor prin iertarea lor de pacate. Fiind o tamaduitoare prin excelenta, aceasta putea nu numai sa alunge bolile corpului, dar si sa alunge acele dureri care erau cauzate de fel si fel de vrajitorii.

Ea este considerata Steaua diminetii, fiind astfel intruchiparea razboiul. Dar Istar mai este si stea a inserarii, simbolizand de data aceasta dragostea si voluptatea. Aceasta natura ambivalenta, duala a zeitei reliefeaza de fapt dulitatea ce caracterizeaza orice femeie, contradictiile care se afla in fiecare reprezentanta a sexului frumos, a fiicelor zeitei Istar.

Confundata cu Inanna, Astarte, Anat si Afrodita in functie de tara, ea este pretutindeni zeita dragostei.

Istar este mereu fecioara, nu insa din abstinenta, ci fiindca isi recapata periodic virginitatea inbaindu-se intr-un lac. Este insotita mereu de doua servitoare muziciene, Ninnata si Kulitta. Este sora si consoarta lui Tammuz (Dumuz al sumerienilor) cel care in fiecare an moare si coboara in Infern pentru a invia apoi, tot in fiecare an si a reveni pe pamant, insotind explozia de vegetatie primavara. Astfel, anual sunt celebrate invierea si moarte sa. Indragostita, Istar isi canta fierbinte pasiunea pentru Tammuz.

Il iubeste si pe Ghilgames care, cunoscandu-i viata tulbure, o respinge cu insolenta. Ea este zeita dragostei, iar templele ei sunt locuri ale prostitutiei. Conform lui Herodot, in Babilon, fiecare femeie trebuie, cel putin o data in viata, sa intre in templu si sa astepte ca un barbat sa intre si sa-i arunce niste bani si sa-i spuna: “Te somez in numele zeitei”. Atunci aceasta trebuie sa-l urmeze si sa se uneasca cu el. Binefacatoare, zeita vine in ajutorul cazurilor de impotenta sexuala. Oi sacrificate, parfumuri, libatii cu bere si arderea in foc a unor figurine de ceara sunt ritualuri care sunt menite a-i atrage atentia. Este si o razboinica inversunata, fiind cruda si hotarata. Este adesea reprezentata cu arcul si tolba de sageti, in fruntea armatei, fiind considerata gloria Asiriei.

Istar este adesea venerata sub denumirea de Astarte, zeitate feniciana. Aceasta zeita reprezinta simbolul iubirii, al seductiei, dar si al lascivitatii si al placerilor carnale. Are numerosi supusi in intregul Orient, iar templele sale erau amplasate in Cipru, Cartagina sau Tyr. Ii are ca slujitori directi pe regii din Sidon care indeplinesc rolul de preoti ai zeitei. In cinstea marii zeite erau organizate periodic unele ritualuri de tip orgiatic.

Sursa Imaginii – teenwitch.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?