Adapa reprezinta unul dintre eroii cei mai iubiti, mai respectati si mai venerati ai mitologiei Orientului Mijlociu. Toata aceasta apreciere si dragoste de care zeul se bucura din partea adoratorilor se datoreaza faptului ca acesta este trimisul zeilor pe pamant care a avut rolul de a ii invata pe muritori scrisul, stiintele, tehnica, geometria, ii invata sa construiasca orase si temple, sa cultive cereale si sa recolteze fructe. Model de inteligenta, este unul dintre cei 7 Apkallu, trimisi extraordinari ai lui Ea, zeul organizator al Universului, creatorul oamenilor si fondatorul vietii civilizate.

Legendele afirma ca in Caldeea traiau numerosi oameni ce duceau o viata josnica, aidoma animalelor. Intr-o zi apare insa pe malul marii un monstru teribil ce purta numele Oannes. Acest Oannes era o creatura ce avea corpul unui peste urias, dar sub capul de peste mai este unul, de om, iar picioarele seamana si ele cu cele de om. Monstrul traia printre oameni fara a manca nimic. La apusul soarelui, Oannes se cufunda in mare, unde isi petrece noptile. Monstrul mai are un nume Uanna si un supranume- Adapa.

Acest monstru il reprezinta de fapt pe zeul Adapa care a avut aceasta infatisare in timp ce a salasluit printre muritori. Singurul sau scop pe pamant era acela de a convietui cu ei si de a-i invata pe oameni toate tainele de care ei nu beneficiasera pana atunci. Adapa este personajul de care s-a folosit Ea pentru a face proiectele Pamantului si ale Cerului. Dar Adapa este intelept pentru ca zeul pe care il slujeste este intelept si l-a invatat tot ce stie. Astfel, el a facilitat progresul si civilizatia akkadienilor in mileniul al III-lea i.H.

Principala caracteristica a lui Adapa este supunerea deplina de care da dovada fata de stapanul sau, zeul Enki. Enki sau Ea, cum mai este numit, este zeul intelepciunii conform mitologei Orientului Mijlociu. Unele texte care dateaza din acea perioada indelungata il mai numesc pe acesta “Domnul Pamantului”. Organizator al lumii pamantene, Enki este cel care hotaraste destinele, da viata, creeaza societatea si reactioneaza in fata oricaror dificultati prin viclenie si inteligenta. Pe langa toate acestea, supusii sai il considerau izvorul intregii vieti, fiind si zeitatea apelor, al indeletnicirilor, dar si al abisului apelor. Zeu cu mare putere de intelegere, magician si bun tehnician, el isi petrece timpul reparand greselile altor zei.

Fiind cel mai supus dintre toti supusii zeului, Adapa a mers pana acolo incat a renuntat la nemurire pentru a-i face pe plac lui Ea.

Adapa a ramas in amintirea locuitorilor din Orientul Mijlociu ca fiinta care stia totul. Toti suveranii, din Egipt pana in Grecia, au nutrit ambitiile stapanite de el. Se spune ca Assur- Nasirpal, regale Asiriei intre 883 si 859 i.H., si-a asigurat relatii privilegiate cu Adapa, cel care l-ar fi invatat tot ceea ce era necesar pentru supravietuirea poporului sau.

Sursa Imaginii – ultramax-music.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?