Anu reprezinta unul dintre zeii Mesopotamiei. El este zeul principal al triadei supreme, din care mai fac parte Enlil si Ea, care a creat lumea. Anu reprezinta zeul cerului. Zeului i se mai spune si Anum sau An.

Pe intinderea acvatica de la inceputurile lumii apare un prim cuplu divin: Apsu si Tiamat. Urmeaza apoi alte perechi precum: Lakhmu si Lakhamu, Ansar (simbolul lucrurilor ceresti) si Kisar (simbolul lucrurilor pamantesti). Dupa acestia se nasc Enlil si Anu, zeul Cerului care, la randul sau, il zamisleste pe Ea. Anu este primul in timp si spatiu.

Impreuna cu Enlil si Ea, Anu formeaza triada marilor zei, opera lor fiind una comuna. Vis-a-vis de acesta, Jean Bottero si Samuel Noah Kramer scriau in cartea “Pe cand zeii creau oameni” urmatoarele: “Cand Anu, Enil si Ea au avut prima oara o idee despre Cer si Pamant, ei au gasit o modalitate interesanta de a asigura existenta zeilor: si-au pregatit in tara un salas placut si zeii s-au asezat in acel salas, templul lor principal. Apoi au lasat regelui grija de a le asigura veniturile obligatorii si regulate, iar pentru desfatarea zeilor au stabilit obligatia alimentara. Iar zeilor le-a placut acest salas. Asa au luat in stapanire ceea ce a devenit taramul principal al oamenilor”.

Impreuna cu sotia sa, Ki, acestia doi formeaza cuplul cosmic. Cei doi se completeaza, Ki fiind Pamantul, iar Anu fiind Cerul.

La curtea zeilor, Anu este zeul sacru. La el se refugiaza zeii cand vine potopul, el il judeca pe Adapa, acuzat ca a frant aripile vantului si tot el asculta plangerile zeitei Istar impotriva insultelor proferate de Ghilgames.

In credinta sumeriana, Anu este zeul Cerului, el locuind intr-o sfera a divinitatilor superioare, in cel mai indepartat loc de pe Pamant. Acest loc este numit empireu. Conform credintei akkadiene, Anu este initiatorul atropogenic si divinitatea suprema. El mai exista si in alte credinte in afara de acestea. Asa ca, potrivit credintei hurrite, el este un zeu tanar care a creat vanturile prin ocuparea prin violenta a tronului tatalui sau, Alalu.

Cei trei mari zei si-au impartit zonele de influenta in Univers, aruncand zarurile si decizand. Lui Anu i-a revenit Cerul, in fata lui depunandu-se coroane si sceptre, acesta fiind totodata cel din care descind regii pamanteni. Zeu din Uruk, el este cel care a dat cetatea pe mainile lui Rim-Sin, din dinastia Larsei. Din ordinul lui a fost sapata albia Eufratului, iar prin forta sa a cucerit Urukul cetatile vechi.

Sursa Imaginii – sapiens.ya.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?