Enki sau Ea, cum mai este numit, este zeul intelepciunii conform mitologei Orientului Mijlociu. Unele texte care dateaza din acea perioada indelungata il mai numesc pe acesta “Domnul Pamantului”. Organizator al lumii pamantene, Enki este cel care hotaraste destinele, da viata, creeaza societatea si reactioneaza in fata oricaror dificultati prin viclenie si inteligenta. Pe langa toate acestea, supusii sai il considerau izvorul intregii vieti, fiind si zeitatea apelor, al indeletnicirilor, dar si al abisului apelor. Zeu cu mare putere de intelegere, magician si bun tehnician, el isi petrece timpul reparand greselile altor zei.

Zeul Enki este adesea reprezentat sub forma unei capre care are coada de peste, acesta fiind de altfel simbolul sau. Mai este reprezentat ca un peste despicat, fiind in Asiria un zeu pseudoihtiomorf. In alte credinte este simbolizat avand multe suvite de apa care ii ies din umeri, fiind aici un zeu antropomorfic, avandu-l pe 40 ca numar sacru.

Provinenind din Dilmun, taramul de unde provine arama, Enki este purtat de o ambarcatiune in Golful Persic. Dupa ce acesta se stabileste in mlastinile dintre Tigru si Eufrat, imblanzeste aceste locuri si construieste un templu din metal si pietre rare, ce se va numi “Casa Abisului”. In jurul sau se va construi cetatea Eridu, al carei zeu va fi Enki. Acesta este creatorul, el dand viata si organizand lumea.

Enki se uneste cu sotia sa, apoi cu fiica ei si in cele din urma cu nepoata sa. Fiecare dintre gesturile si cuvintele sale ofera ceva nou civilizatiei. La chemarea sa, vitele si granele ies din colina sfanta. Zeul apara omenirea pe care Enlil vrea sa o nimiceasca prin foamete, molimi si potop. Il ajuta pe Atrahasis sa construiasca o arca pentru a salva omenirea.

Gaseste pe cineva care sa lupte impotriva uriasului Anzu si sugereaza siretlicurile ce vor fi folosite in confruntare. Zeul reuseste in tot ceea ce face recurgand la manevre sirete si subtile: Nergal, trimis in Infern pentru a o infrunta pe zeita Ereskigal, devine sotul acesteia si astfel “colonizeaza” taramul de dincolo. Aceasta poveste a zeului Nergal la care a participat si Enki este una foarte cunoscuta in cultura Orientului Mijliociu. Ajuns in fata stapanei Infernului, Nergal se arata in toata splendoarea sa si o cucereste pe zeita. Cei doi se casatoresc, urmand sa imparta puterea asupra Infernului. Acesta ajunge sa comande zeii infernali si sa domneasca asupra mortilor, fiinte crepusculare care sunt invesmantate in pene si care se hranesc cu pamant.
Fiind provocat de Ninmah, zeul Enki decide sa dea oamneilor abia creati de zei o utilitate. Astfel, acesta gaseste pentru fiecare tip de om cate un rost: pe oamneii neputinciosi si slabi ii face supusi ai regelui, pe cei orbi ii face poeti, iar pe femeile sterile le face prostituate.

Inteleptul, atotcapabilul si atotstiutorul Ea este pentru akkadieni ceea ce reprezinta Enki pentru sumerieni.

Zeul Enki mai este considerat si tatal lui Marduk, dupa reforma regelui babilonian Hammurabi. Marduk reprezinta, conform mitologiei Orientului Mijlociu, cel mai mare zeu al Babilonului, dar si acela care a organizat lumea. La inceputul timpului, atunci cand Universul era pustiu, fiind dominat numai si numai de dezordine, haos, neant si confuzie, zeul Marduk a fost cel care s-a luptat impotriva respectivelor monstruozitati.
Dupa ce Tiamat, stapana haosului si a apelor sarate plasmuieste mai multe creaturi infioratoare carora le da statutul de zei, intreaga lume este pusa in pericol, iar zeii decid sa il trimita pe Marduk sa o omoare. Acesta reuseste, iar apoi ii taie trupul lui Tiamat, dintr-o jumatate facand bolta cereasca, iar din cealalta jumatate plamadind Pamantul. Bolta cereasca este locul unde Marduk isi construieste Palatul Esara. Aici in Cer isi mai au salasul Anu, Enlil si Eki, tatal sau. In cealalta jumatate faurita, Pamantul, ingramadeste muntii pe cap , deschide in ochi Tigrul si Eufratul, pe sani creaza colinele luxoase si fondeaza sanctuarele. Reuseste sa o omoare pe mareata zeita in urma unei lupte aprige.

Enki este cel care l-a sprijinit pe fiul sau pentru a o putea birui pe Tiamat si pentru a scoate lumea din haosul in care intrase.

Sursa Imaginii – bibleorigins.net

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?