Enlil reprezinta tatal zeilor potrivit mitologiei Orientului Mijlociu. Acesta este atat stapanul zeilor, dar si al muritorilor, oamenii insisi fiind creatiile marelui zeu. Enlil este cel de-al doilea zeu al triadei, dupa Anu si inaintea lui Enki, adevaratul detinator al puterii suverane.

Enlil este un zeu redutabil, deciziile sale fiind imperative si nimeni nu indrazneste sa conteste alegerile sale, indiferent daca sunt rele sau bune. Furia sa fiind una cumplita, autoritatea sa este indiscutabila, nici un zeu neavand vreun cuvant de spus in fata lui. El domneste asupra intreg Universului. Enlil este regele zeilor, suveranul universal.

Prin puterea sa, el mentine ordinea lumii. Doarme pe muntele sau, sigur pe forta care il caracterizeaza si nu vrea sa fie deranjat. Mania sa este teribila, iar hotararile pe care le ia sunt adesea crude, impunandu-si autoritatea fara a tine seama de nimeni. Este un dictator fragil care se pomeneste gol si dezorientat atunci cand pierde coroana.

Zeul o seduce si o lasa insarcinata pe Ninlil, o tanara fata frumoasa. Aceasta ii naste zeului pe Sin, Nergal si pe Embilulu.

Enlil este conducatorul marilor zei dominanti, dar lenesi, care traiesc din munca altor zei numiti Igigi. Cei din urma se vor rascula, nemaidorind sa munceasca. Pentru a rezolva conflictul, Enlil propune crearea unei fiinte vii, omul, care sa preia o parte din activitatile istovitoare necesare pentru mentinerea in stare buna a lumii, usurand astfel sarcina zeilor muncitori.

Pe Enlil il va deranja bunastarea si larma facuta de oameni, trimitandu-le astfel molime, epidemii, suferinte si moarte. Insa omenirea este salvata de catre Ea care trimitea oamenilor diverse remedii, precum medicamentele care faciliteaza progresul omenirii.

In timp ce Enlil se imbaia, Anzu, uriasul care ii castigase zeului increderea, ii fura tiara, simbolul puterii sale, iar lumea este aruncata in haos. Singurul moment in care Enlil se dezlipea de tiara sa era momentul in care se imbaia. Iar cum Enlil ajunsese sa aiba mare incredere in Anzu, suveranul ii permite acestuia sa il asiste si sa il ajute in timpul imbaierii sale. Anzu profita de aceasta ocazie si nu ezita sa ii fure tiara zeului, in ea stand toata puterea sa.

Dupa savarsirea acestui furt, intreaga lume este cuprinsa de o adanca tacere, iar universul oamenilor este dat peste cap. din fericire pentru zeul suprem, dar si pentru ceilalti zei si pentru intraga omenire, Ninurta ii reda lui Enlil tiara, acesta recapatandu-si rangul si simbolurile puterii.

Sursa Imaginii – vecip.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?