In mitologia indiana, Hanuman este regele maimutelor si aliatul lui Rama. Este stapanul istetimii, al preciziei si al agilitatii fizice, iar in serviciul lui Rama este autorul unor fapte extraordinare.

Hanuman este fiul lui Anjani, maimuta si al lui Vayu, zeul vanturilor.

De asemenea, Hanuman reprezinta unul dintre personajele importante ale celebrei opere epice indiene “Ramayana”. Rama, pentru a apara onoarea tatalui sau, renunta la dreptul sau asupra tronului din Kolosala si intra intr-o perioada de exil de paisprezece ani in padure. Fratele sau, dar si sotia sa care nu oputea sa triasca fara el, decid sa il urmeze in exil. Dupa ce savarsesc cei paisprezece ani in exil, Sita este rapita de catre Ravana. Dupa o indelungata cautare in care lui Rama ii sunt testate forta, eroismul si virtutea, Rama poarta un razboi colosal importiva armatelor lui Ravana.

Este invingator in aceasta lupta, isi elibereaza sotia, iar apoi se reintoarce in imperiul sau si este incoronat stapan al lumii. In timpul razboiului dur dus importiva demonului, rolul lui Hanuman este foarte important, chiar covarsitor pentru ca Rama sa obtina victoria. El este cel care ajunge in Lanka unde este inchisa sotia lui Rama.

Dupa ce o vede inchisa pe Sati o instiinteaza ca va fi eliberata. Dupa aceea, ii comunica demonului ca sfarsitul sau se apropie, urmand sa fie ucis de insusi zeul Rama.

Conducator al armatei maimutelor, Hanuman este un supraom caracterizat de o forta uluitoare, o inteligenta subtila si un devotamnet exemplar. Apropiat de natura, el lupta fara arme folosindu-se de pietre si de arbori dezradacinati. Este vegetarian, loial prietenilor sai si nu intretine relatii cu femeile.

Abia nascut Hanuman este flamand si, vazand Soarele, il confunda cu un fruct copt. Dintr-un salt se avanta la el si, in trecere, dezechilibreaza toate plantele. Indra este suparat si arunca ghioaga spre el, bebelusul cazand inconstient pe un munte. Vayu se supara si vazandu-si fiul mort lasa lumea intreaga fara vant, riscand sa se sufoce. Panicati, zeii se grabesc sa-i dea copilului viata.

Hanuman este zeul atletilor si o divinitate protectoare ce distruge razele mortii emise de planete.

De asemenea, Hanuman reprezinta unul dintre avatarurile atotputernicului zeu Visnu, zeul spatiului si cel care confera lumii stabilitate. De fiecare data cand lumea are nevoie de el, apare sub forma unui erou care nu numai ca il reprezinta, dar se si identifica cu el sau, in avataruri secundare, este patruns de forta zeului.

Sursa Imaginii – dalsabzi.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?