Unul dintre reprezentantii de seama ai Panteonului grecesc, Hermes este zeul grec al calatoriilor si al comertului. Este caracterizat mereu de catre legendele grecesti drept reprezentantul unora dintre cele mai importante calitati ale unui zeu, dar si ale oamneilor – dibacie, inventivitate, cunoastere, imaginatie si maestrie. El reprezinta pentru lucrul cu ideile ceea ce reprezinta Hefaistos pentru lucrul cu mainile.

Potrivit legendelor, Hermes este fiul lui Zeus si al nimfei Maia. El vine pe lume pe ascuns, atunci cand zeii si oamenii dorm. Inca de la nasterea sa intr-o grota din Muntele Cilene, reuseste sa se desfaca din scutece si sa fuga sa fure o parte din turma de oi a fratelui sau Apolo.

Gratie acestui furt va fi recunoscut ca zeu pe de-a-intregul, fiind pe placul lui Zeus datorita amuzantei si convingatoarei sale pledoarii de aparare in fata stapanului Olimpului. Tocmai din acest motiv, Hermes mai este considerat si zeul cuvintelor: cuvintele, mijloc de comunicare, expresie a galanteriei si a iubirii, mesageri ai cunoasterii, dar si ai minciunii care mascheaza adevarul, ii zapacesc pe indragostiti si discrediteaza bunele imparteli. Este intermediarul intre oameni si Olimp, Olimp si Hades.

Hermes este in acelasi timp si zeul comertului, este singurul care si-a obtinut statutul divin printr-un contract. Este un mare iubitor al muzicii, iar acest lucru este dovedit inca din foarte frageda sa copilarie. Plin de inventivitate, dar si de puteri magice,imediat ce coboara din leagan inventeaza lira, pe care o confectioneaza din carapacea unei broaste testoase si i-o daruieste lui Apolo. Nu se limiteaza numai la inventarea unui singur instrument muzical, mai confectionand pentru prima data si flautului. Zeus este foarte mandru de fiul sau, numindu-l curierul sau personal si mesagerul zeilor din Infern- Hades si Persefona.

Zeu al calatoriilor, imaginea sa este prezenta la toate raspantiile sub forma unui stalp pe care se afla un cap barbos si un membru viril foarte vizibil. Este usor recunoscut si dupa casca sa inaripata. Este si strabunicul lui Ulise. Datorita statuilor inchinate acestuia, ne putem da seama ca Hermes era si un demn exponent al virilitatii si al masculinitatii.

Legendele confirma si o parte mai intunecata a zeului Hermes. Grecii mai vad in el si un zeu al talharilor si hotilor, plin de viclenie, ascunzisuri si inselaciuni.exista chiar o expresia a grecilor – “mana lui Hermes” care inseamna “mana hazardului, a intamplarii sau a norocului”.

Hermes nu a fost deloc un zeu lipsit de admiratoare sau de iubire. A avut impreuna cu Hioneea, fiica regelui Daedalion, pe Autolicos, bunicul lui Ulise. Mai are si alti copii pe langa acesta – pe Eritos, Abderos, Cephal si Pan-zeul pe care i l-ar fi nascut Penelopa, sotia infidela a lui Ulise.

Cultul lui Hermes s-a bucurat de o mare intindere si apreciere in Grecia. Acesta a fost si motivul pentru care el a fost adoptat ca zeitate si la romani. Acestia il venerau sub numele de Mercur, protector al calatorilor si al comertului.

Hermes este chiar un substantiv comun care simbolizeaza o piatra, o gramada de pietre asezate unele peste altele, un fel de statuie.

Sursa Imaginii – templehermes.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?