Ninurta este unul dintre cei mai puternici zei ai Orientului Mijlociu. El reprezinta zeul sumerian al razboilului. Este in acelasi timp si zeul eroilor si al mestesugurilor. Este fiul lui Mah, zeita tuturor formelor si a lui Enlil, stapanul lumii zeilor, dar si a lumii pamantenilor.

Cea mai cunoscuta legenda care il are in rol principal pe Ninurta este aceea in care zeul scapa omenirea si zeii din negura haosului, situatie cauzata de furarea tiarei stapanului zeilor, Enlil. Textele vechi care au rezistat ca marturii pana in ziua de azi ni-l prezinta pe Ninurta ca pe un razboinic tanar, brav si temerar.

Ninurta este reprezentantul zeilor in lupta pentru recucerirea puterii pe care Anzu o uzurpase de la tatal sau, Enlil. El este cel care restabileste ordinea in Univers. Cand Anzu i-a furat atributele suveranitatii, Enlil a ramas gol, iar lumea dezorganizata. In timp ce Enlil se imbaia, Anzu, uriasul care ii castigase zeului increderea, ii fura tiara, simbolul puterii sale, iar lumea este aruncata in haos. Singurul moment in care Enlil se dezlipea de tiara sa era momentul in care se imbaia. Iar cum Enlil ajunsese sa aiba mare incredere in Anzu, suveranul ii permite acestuia sa il asiste si sa il ajute in timpul imbaierii sale. Anzu profita de aceasta ocazie si nu ezita sa ii fure tiara zeului, in ea stand toata puterea sa. Dupa savarsirea acestui furt, intreaga lume este cuprinsa de o adanca tacere, iar universul oamenilor este dat peste cap.

Zeii sa reunesc pentru a alege un reprezentant care sa lupte impotriva lui Anzu. Pana la urma Ninurta este cel ales. Dupa o lupta lunga si crancena, Ninurta reuseste sa-l deruteze pe Anzu si sa-i taie gatul. Functiile divine sunt preluate astfel din nou de catre cei in drept, iar tablitele destinului ajung iar in posesia lui Enlil.
Ninurta este unul dintre eroii care intruchipeaza triumful ordinii impotriva haosului, al civilizatiei impotriva vietii salbatice.

Urmatorul sau adversar este Kur, muntele cosmic inform. Acesta strange o armata de pietre pentru a invada lumea. Dau nu reuseste sa le recruteze pe toate, fiindca unele pietre ii raman credincioase zeului. Ninurta invinge monstrii dusmani si isi aminteste de aliatii sai, binacuvantandu-i pe cei care l-au sustinut si blestemandu-i pe ceilalti.

De aceea unele pietre precum ametistul si lapislazuli straluces de frumusete, iar oamenii le cauta pentru a le da utilizari nobile, in timp ce altele sunt calcate in picioare in fiecare zi.

Ninurta este de asemenea si zeul fauritor care, pornind de la materie bruta, fabrica uneltele civilizatiei.

Sumerul reprezinta locul unde acesta a fost slavit la zeu, aici existand mai multe altare.

Sursa Imaginii – specialtyinterests.net

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?