Parasurama este al saselea avatar al lui Visnu. Combinand puritatea religioasa cu impuritatea razboinicului, Parasurama este un luptator Brahman. Insusi numele zeului inseamna “Rama cu toporul”

Exista numeroase legende care atesta eroismul si puterea lui Parasurama.

Una dintre acestea este cea care il are ca personaj si pe Kartavirya. Acesta este un rege puternic care are mii de brate si un car celest. El isi impune puterea in fata zeilor si a tuturor fiintelor. Crede ca totul ii este permis si merge pana acolo incat tulbuna intimitatea lui Indra si a consoartei sale.

Visnu si Indra se sfatuiesc pentru a pune capat acestei situatii si creeaza un erou pentru a-i distruge pe impertinenti precum Kartavirya. Satyavati prepara astfel doua boluri cu orez, unul pentru sotia lui si unul pentru soacra, astfel incat prima sa aduca pe lume un Brahman, iar cea de-a doua un kshatriya. Din greseala insa bolurile sunt inversate si fiul lui Satyavati, sotia brahmanului capata forta unui kshatriya, iar celalalt copil, fiul unui kshatriya dobandeste calitatile unui brahman.

Satyavati este inspaimantata si cere ca blestemul sa cada mai degraba asupra nepotului ei. Jamadagni, fiul ei devine deci un brahman pur si se casatoreste cu Renuka si va avea de la ea 4 brahmani puri si un al cincilea fiu- pe Rama sau Parasurama, care brahman fiind, are trasaturile unui kshatriya. Banuind ca sotia sa l-a inselat, tatal ii cere lui Parasurama sa-si decapiteze mama. Acesta indeplineste porunca, iar ca rasplata devine brahman, cerandu-i tatalui sai sa-i invie mama.

O alta poveste descrie primirea lui Kartavirya cu toate onorurile in casa lui Jamadagni. Datorita faptului ca aceasta casa era una prospera si somptuoasa datorita unei vaci care putea indeplini orice dorinte, Kartavirya devine foarte invidios si cere ca vaca respectiva sa ii fie incredintata lui.

Insa, auzind toate acestea, Parasurama se manie ingrozitor si astfelil omoara pe Kartavirya, taindu-i miile de brate pe care le avea. Insa moarte lui Kartavirya nu ramane nerazbunata, fii acestuia ucigandu-l la randul lor pe Jamadagni. In acest moment, Parasurama hotaraste sa ucida toti kshatriyas existenti pe lume, iar aces lucru il reuseste in douazeci si una de zile. Dupa acest masacru, el varsa sangele victimelor in cinci gropi si implineste ceremoniile in onoarea stramosilor.

Sursa Imaginii -vanamaliashram.org

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: