Rama este un erou hindus, reprezentand un avatar al lui Visnu. Rama este intruchiparea bunei guvernari, fiind un razboinic virtuos si pios. Este una din cele mai populare deitati ale hinduismului, fiind venerat mai ales in sudul si sud-estul Asiei. Majoritatea detaliilor legate de nasterea si de viata lui Rama ne sunt oferite de “Ramayana”, una din cele doua cele mai celebre scrieri indiene.

Regale Dasaratha are trei sotii si niciun copil. De aceea el ofera multe sacrificii zeilor pentru a avea un urmas. In cursul ceremoniei, o fiinta extraordinara vine si ii intinde un bol cu o fiertura magica pe care trebuie sa o manance sotia lui pentru a naste un fiu. Regale ofera jumatate din licoare primei sale sotii, Kausaalia care-l aduce pe lume pe Rama. Apoi da trei sferturi din ce a ramas celei de-a doua sotii care naste doi gemeni- pe Laksmana si Satrughna.

Restul fierturii ajunge la cea de-a treia care ii va da viata lui Bharata. Acesta din urma ii va fi total devotat, iar gemenii ii vor sluji pe amandoi. Toti cei trei frati sunt, in functie de cantitatea de fiertura aflata la originea nasterii lor, incarnari ale lui Visnu.

Rama pleaca pentru a ucide demonii si datorita formulelor magice pe care i le ofera Visvamitra ii invinge si o ucide si pe Tataka, mama unuia din ei. Ajunge apoi in orasul Mithila, iar regele de aici detine arcul lui Siva, iar nimeni nu are forta necesara pentru a-l indoi. Exista promisiunea facuta de catre rege ca cel care va reusi sa intinda arcul o va primi in casatorie pe fiica sa. Rama este singurul care a reusit sa-l intinda datorita atributelor magice primite. Asa o ia de sotie pe Sita si ii este recunoscut statutul de avatar al lui Visnu.

Exista numeroase legende al caror personaj principal este Rama. Un dintre acestea este cea in care Rama, pentru a apara onoarea tatalui sau, renunta la dreptul sau asupra tronului din Kolosala si intra intr-o perioada de exil de paisprezece ani in padure. Sotia sa, neputand sa triasca fara el, decide sa il urmeze in exil.

Dupa ce savarsesc cei paisprezece ani in exil, Sita este rapita de catre Ravana. Dupa o indelungata cautare in care lui Rama ii sunt testate forta, eroismul si virtutea, Rama poarta un razboi colosal importiva armatelor lui Ravana. Este invingator in aceasta lupta, isi elibereaza sotia, iar apoi se reintoarce in imperiul sau si este incoronat stapan al lumii.

Adorarea acestui zeu comporta mai multe forme, de-a lungul a sute de ani acestuia fiindu-i ridicate sculpturi, pictate tablouri, dar si ridicate numeroase versuri. Printre aceste scrieri se numara celebra opera indiana “Ramayana” in care se regaseste urmatorul fragment referitor la zeul Rama: “Fata de nefericirea altuia, Rama arata o sincera mahnire si la toate sarbatorile se veseleste ca un tata in sanul familiei sale. Cinstit in vorba, arcas priceput, respectuos cu cei varstnici, stapan al propriilor simturi, insotindu-si vorbele cu un suras, daruindu-se cu tot sufletul indatoririlor sale, indrumator fidel in ceea ce este bine, fara a pleca urechea la cleveteli, discutand cu o elocinta egala cu cea a lui Vacaspati. Cu frumoasele sale sprancene, cu ochii mari si cu culoarea aramie, pare Visnu in persoana.”

Sursa Imaginii – japan-freemasons.org

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: