Sin reprezinta unul din zeii Orientului Mijlociu si anume zeul ordinii ciclice. Acest zeu mai simbolizeaza de asemenea astrul selenar, Luna. De aceea, se considera ca Sin pluteste pe ape in spatiul celest. Acest zeu este adese ori reprezentat purtand pe cap semiluna in pozitie orizontala, ca pe o luntre.

In acest fel acesta aduce lumina lumii, iar zeilor si oamenilor le fixeaza destinul. Semiluna seamana cu o pereche de coarne, iar Sin este comparat cu un tauras a carui forta creste odata cu trecerea lunilor.

Zeul Sin poarta mai multe nume, printre acestea numarandu-se Suen sau Nanna la sumerieni si Nannar la akkadieni. O alta imagine a sa este aceea care il prezinta pe zeu asezat pe tron, cu fata acoperita de barba lunga ce i se resfrange pe piept, iar in mana tine securea, sceptrul si toiagul. Sin este Luna si tatal sau Samas este Soarele, iar sotia sa este Ningal, marea doamna.

Lumina lui Sin este binefacatoare, ea ghidand caravanele, pe cand lumina Soarelui este nemiloasa, arzand si uscand. Zeul Sin este unul din zeii buni, care ii rasplateste pe iubitorii sai supusi prin actiunile sale. Datorita acestui lucru, el se afla intr-o continua lupta impotriva celor rai. Lumineaza noaptea pentru a-i impiedica sa actioneze. Combate demonii si are oracole, iar previziunile sale se refera atat la oameni cat si la zei.

Unul dintre cele mai celebre si mai bine conservate basoreliefuri care il reprezinta pe zeul selenar Sin este acela care dateaza inca din secolul intai, fiind din calcar. Basorelieful ii are ca personaje principale pe zeii triadei palmyriana: Baal, Sin- Zeul Lunii si Samas-zeul Soarelui. Cei trei sunt infatisati ca trei luptatori, imbracati cu echipament de razboinici, avand sabiile in mana, insa avand ochii inchisi, acest lucru simbolizand faptul ca prefera de fapt pacea in locul razboiului, ei fiind garantii intelegerii si ai pacii. Toti cei trei mari zei se afla intr-o stare de meditatie, de veghe asupra lumii care se afla in grija lor. Acest celebru basorelief poate fi vizitat oricand de orice pasionat al mitologiei, in special al mitologiei Orientului Mijlociu, el gasindu-se expus la faimosul muzeu Louvre din Paris.

Eclipsa este cel mai temut semn pe care il da zeul, fiindca astfel se ascunde si prevesteste catastrofele.

Cultul lui Sin s-a raspandit din Ur in Babilon si din Harran in Asiria. Cele mai inalte autoritati au avut un rol in sensul asta: fiica lui Sargon, regele akkadian devine consoarta zeului. Una din surorile regelui din Larsa este o mare preoteasa a sa, iar un frate al lui Assurbanipal este mare pontif al templului din Harran.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?