Conform legendelor din India, Skanda este zeul razboiului. Considerat uneori un zeu suveran, ramas mereu la varsta adolescentei, Skanda este conducatorul ostirilor divine.

El este fiul lui Siva si al lui Durga. Conform mitologiei indiene, Siva este focul creator, stapanul tenebrelor. Siva este si Yogesvara, printul ascetilor. Este reprezentat in postura meditative, acoperit de cenusa, cu parul impletit, rasucit in jurul capului. Durga este sotia lui Siva, fiind personificarea fortei de actiune a acestuia, componenta feminina a zeului. Prin prisma faptului ca este sotia marelui zeu Siva, aceasta isi capata statutul de zeita, dar si toate puterile sale magice. De aceea mai este numita si Pavati. Singurul fiu al celor doi zei care a fost conceput si nascut pe cale naturala a fost Kumara.

Dar Dursa si Siva au mai avut inca doi fii, pe Ganesa- conducatorul ostirilor celeste si Skanda- a carui menire este distrugerea demonului Taraka. Ei au venit pe lume prin metode artificiale. Povesete nasterii lui Skanda este urmatoarea: deoarece zeii se tem de puterea unui viitor fiu al lui Siva, ii cer acestuia sa nu procreeze, iar Siva intra intr-o perioada de abstinenta. Insa inainte de a intra in perioada de ascetism, ii cade in foc un strop de samanta.

Agni, Focul, depune embrionul astfel format in Ganga, insa acesta nu suporta ardoarea din pantecele sale si abandoneaza embrionul pe Muntele Meru. Pleiadele vin si-l hranesc pe Skanda, iar putin timp dupa, toti zeii vin si i se inchina, fiind inspaimantati de puterea sa.

Tanarul zeu este frumos, puternic si plin de ardoare. Reprezinta pacea, bunul mers al lucrurilor, guvernarea, fiind cel mai potrivit pentru a comanda ostile divine. Skanda este cinstit pe tot cuprinsul Indiei.

Spre deosebire de acesta, fratele sau, Ganesa este foarte urat, viclean, avand proportii uriase, el fiind zeul cu cap de elefant al scriitorilor, calatorilor, negustorilor si hotilor. Cei doi frati sunt diametral opusi, insa acest lucru este necesar pentru pastrarea echilibrului dintre bine si rau al lumii.

Datorita modului in care s-a nascut, in intregime gratie tatalui sa, este puternic antifeminist. In templele sale, femeile nu au acces. Zeul nu le iubeste si le haituieste cu furia sa, amenintandu-le cu febra puerperala pana in cea de-a sasea zi dupa nastere.

Este totodata rapitor de copii, desi cei care vor sa aiba copii ii adreseaza rugaciuni in aceste sens. Pleiadele, mamele sale adoptive, il ajuta in aceasta activitate rauvoitoare. De aceea exista ritualuri menite sa le imblanzeasca si sa le impiedice rautatile.

Sursa Imaginii – kataragama.org

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?