Visvamitra este unul din presupusii autori ai “Vedelor”. Acesta doreste sa devina brahman printr-o asceza din ce in ce mai stricta. Visvamitra isi da seama ca nu il va putea egala pe brahmanul Visistha decat daca devine si el Brahman. Pentru aceasta, se retrage in padure si incepe o viata austera.

Dupa o mie de ani, Brahma ii confera titlul de rsi regal. Dar fiindca isi doreste sa creeze un nou cer, isi epuizeaza meritele acumulate. In consecinta, isi reia viata austera timp de inca o mie de ani, Brahma redandu-i apoi titlul de rsi.

Insa Visvamitra se indragosteste de nimfa Menaka si traieste 10 ani impreuna cu ea. Roadele acestei asceze sunt distruse. El se incapataneaza: intra iarna in apa si vara intre cele cinci focuri. Brahma il face maharsi (super-rsi).

Dar zeii i-o trimit pe nimfa Rambha si, cazand in capcana, Visvamitra se infurie si iar isi iroseste eforturile depuse. Atunci, timp de sute de ani acesta refuza sa manance si sa respire. Nemailasandu-se ispitit, el devine in sfarsit brahman, egalul lui Vasistha.
Visvamitra este cel care il impinge pe Rama pe propriul sau destin.

Ii comunica lui Rama ca este nevoie de acesta pentru a salva lumea si chiar il insoteste pe Rama de 15 ani in bataliile impotriva raksasa-ilor.

Brahmanul reprezinta preotul care detine puterea religioasa. Kshatriya este razboinul care detine puterea lumeasca. Pe plan spiritual, cel de-al doilea este inferior celui dintai, dar in plan lumesc, brahmanul depinde insa de Kshatriya.

Visvamitra este cel mai bine cunoscut ca fiind cea de-a sasea incarnare a marelui zeu Visnu. Visnu radiaza aidoma Soarelui,ale carui binefaceri le asigura el, aflandu-se la originea fertilitatii naturii si a fecunditatii oamenilor. Visnu este pretutindeni, penetreaza totul, este salvatorul. Siva este stapanul, iar Visnu e prietenul mereu alaturi de oameni. El este zeul protector si totusi invariabilitatea si inactivitatea ce fac parte din fiinta lui nu-i permit sa intervina in mod direct in ceea ce se petrece.

De aceea o face prin intermediul numeroaselor sale incarnari sau avataruri. De fiecare data cand lumea are nevoie de el, apare sub forma unui erou care nu numai ca il reprezinta, dar se si identifica cu el sau, in avataruri secundare, este patruns de forta zeului.

Sursa Imaginii – iloveindia.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?