Prima dintre cel opt campanii militare purtate de crestinatatea catolica Intre 1096 si 1270 pentru eliberarea “Locurilor Sfinte” aflate sub ocupatia musulmanilor (Ierusalim, Palestina), cruciada I a fost declansata la chemarea papei.Ur-ban al Il-lea.

Aflat la Conciliul de la Clermont, In 1095, acesta a cerut mobilizarea tuturor crestinilor pentru a lupta Impotriva paganilor: “Grabindu-va la drum, trebuie sa va ajutati fratii care traiesc In rasarit, care au nevoie de sprijinul vostru (…) Vorbesc celor prezenti, trimit vorba celor ce nu sunt aici, mai mult, Iisus Hristos porunceste.

Iertarea pacatelor va fi garantata acelor ce merg acolo, daca Isi sfarsesc viata pe pamant sau trecand marea sau In lupta cu paganii.” Mari mase de oameni, Impartiti In doua grupuri distincte – cruciada saracilor, In frunte cu Petru Pustnicul, si cruciada cavalerilor, condusi de Godefroi de Bouilloh – au plecat la drum pentru a lupta In “Tara Sfanta”. Cruciada saracilor a fost rapid destramata In conditiile grele ale trecerii prin Imperiul Bizantin si ale debarcarii pe malul oriental al Mediteranei.

Actiunea cavalerilor a fost Insa Incununata de succes. La 15 iunie 1099 Ierusalimul era cucerit, evenimentul fiind apoi urmat de o teribila razbunare a crestinilor asupra locuitorilor orasului. La Ierusalim a fost Intemeiat un regat crestin, dupa model occidental, In frunte cu Godefroi de Bouillon, intitulat “Aparator al Sfantului Mormant”. Acesta a murit un an mai tarziu, rege fiind proclamat Baudouin I.

Regatului Ierusalimului Ii erau subordonate principatul Antiohiei, comitatele Edessa si Tripoli, mar-chizatul de Tyr. Teritoriile eliberate de crestini au fost ulterior recucerite de catre musulmani ceea ce a determinat organizarea, fara succes, a Inca sapte cruciade ulterioare.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: