Atat prin tratatul de pace Incheiat la 19 februarie/3 martie 1878, la San Stefano, cat si prin cel Incheiat la Berlin era recunoscuta independenta Romaniei.

Congresul de la Berlin, desfasurat Intre datele de 1/13 iunie si i /13 iulie 1878, avea menirea de a revizui prevederile pacii de la San Stefano care Intarisera pozitia Rusiei In sud-estul Europei.

La acest congres au participat cele sapte mari puteri europene (Germania, Anglia, Austro-Ungaria, Franta, Imperiul Otoman, Italia si Rusia), iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatica deosebita si care a influentat decisiv luarea hotararilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.

Tratatul de pace de la Berlin recunostea independenta Romaniei, avand In vedere ca toti participantii luasera In considerare aportul ei pe plan militar, la castigarea razboiului din 1877-l878. Din pacate, recunoasterea independentei Romaniei era conditionata si de cedarea catre Rusia a sudului Basarabiei, desi aceasta se obligase sa respecte integritatea teritoriala a tarii Inca Inainte de declansarea razboiului.

Fata de aceasta situatie, delegatia romana, formata din primul ministru, Ion C. Bratianu, si din ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a protestat, In timpul lucrarilor Congresului de la Berlin, aratand justetea faptului ca se recunostea independenta Romaniei si ca Dobrogea si Delta Dunarii reveneau tarii-mama, dar aratau ca si cele trei judete din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail si Bolgrad) trebuia sa ramana In componenta Romaniei.

Dar, delegatia noastra nu a fost ascultata si tratatul de pace de la Berlin consfintea ca sudul Basarabiei, stravechi pamant romanesc, trecea In stapanirea Rusiei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?