La aceasta conferinta au participat 27 de state, printre care si Romania. Ea avea ca scop elaborarea si semnarea tratatelor de pace cu puterile Invinse In Primul Razboi Mondial.

Presedinte al conferintei a fost proclamat Georges Clemenceau, deoarece era reprezentantul tarii gazda. Hotararile au fost Insa luate nu de delegatiile tuturor statelor participante, ci de “cei patru mari”, Georges Clemenceau, din partea Frantei, Woodrow Wilson, din partea S.U.A., David Lloyd George, din partea Marii Britanii si Vittorio Orlando, din partea Italiei.

Acest lucru nu a fost privit cu ochi buni de tarile mici, care luptasera de partea Antantei, asa cum a fost si Romania, a carei delegatie s-a retras, Intre septembrie si decembrie 1919, de la lucrari, nemultumita de unele clauze ale tratatului de pace cu Austria. Pana la urma, au fost semnate tratatele cu tarile Invinse si au fost stabilite noile granite din Europa.

Pe ruinele Austro-Ungariei luau nastere state nationale (Cehoslovacia, Regatul sarbo-croato-sloven, Austria, Ungaria), era refacut statul polonez, iar Romania Isi desavarsea unitatea. Tratatele dintre Puterile Aliate si statele Invinse au fost semnate dupa cum urmeaza: cu Germania, la Versailles, la 28 iunie 1919; cu Austria, la Saint-Germain, la 10 septembrie 1919; cu Bulgaria, la Neuilly, la 27 noiembrie 1919; eu Ungaria, la Trianon, la 4 iunie 1920; cu Turcia, la Sevres, la 10 august 1920.

S-a hotarat si Infiintarea unui organism international menit sa apere pacea si sa preIntampine izbucnirea unui nou razboi, Liga Natiunilor, cu sediul la Geneva.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?