Amon-Ra este cea mai renumita zeitate din pleiada de zei a Egiptului. La inceput zeu al aerului, al vantului si al luntrasilor, Amon devine zeu de stat la Teba si este asimilat cu Ra, zeul Soarelui la Heliopolis. Amon este zeul local al Tebei, considerat divinitate a aerului sau a fecunditatii.

Este adesea reprezentat ca un om infasurat cu o bucata de panza in jurul coapselor, avand pe cap o toca cu doua pene sau uneori are cap de berbec. Este sotul lui Mut, zeita Cerului, simbolizata de un vultur, iar Honsu este copilul lor ce poarta pe cap o semiluna. Numele sau inseamna “zeu ascuns”, acesta neavand o istorie a sa. De aceea o imprumuta pe a altora.

In momemtul in care Teba devine capitala Egiptului sub dominatia lui Amenhotep care fondeaza cea de-a XII-a dinastie, Amon este numit zeul protector al cetatii si al poporului egiptean. Tot in aceasta perioada i se consacra reputatia de zeu al zeilor, de zeu primordial.

Zeul Amon era confundat cu zeul Ra, care reprezenta suprematia. Ra este personificarea Soarelui, el fiind venerat inca din cele mai stravechi epoci. Unele legende afirma ca el ar fi fiul lui Nut (Cerul) si al lui Geb (Pamantul), nascandu-se in fiecare dimineata din pantecele mamei sale si coborand la apus pe taramul mortilor, al tatalui sau. Alte legende afirma ca el ar fi copilul lui Nun, iar vestitele piramide ale Egiptului ar simboliza colina primordiala pe care ar fi aparut Ra. Animalul sau sacru este phoenixul care este nemuritor si care renaste din propria cenusa.

Cu timpul, Ra a devenit Amon-Ra, zeul invierii celor alesi. Va ramane intotdeauna unul dintre principalii zei ai panteonului oficial, niciodata detronat, dar confundat insa cu alti zei. Sanctuarul sau de la Karnak este infrumusetat, iar bogatiile care-i apartin sunt tot mai numeroase. Lui i se cuvine cea mai mare parte a prazilor de razboi. Cultul zeului-berbec se raspandeste si in afara Egiptului, fiind intalnit la Meroe- in Sudan, dar si in Grecia: oracolul din Siwa consultat de Alexandru cel Mare, pare a fi fost o filiala a celui de la Teba, capitala egipteana. Cand Egiptul isi schimba capitala, faima si adorarea zeului scade in favoarea lui Osiris.

Amon-Ra este singurul zeu egiptean care avea asa-numitele “adoratoare divine”. Acestea erau sotiile lui de pe pamant a caror menire era aceea de a asigura armonia creatiei divine, de a mentine echilibrul si serenitatea marelui zeu. Aceste neveste erau obligate la o viata casta, ele fiind inlocuite cu alte neveste foarte tinere, alese din randul printeselor. Acestea au ajuns sa se bucure chiar de prerogative regale si sa il inlocuiasca pe marele preot al lui Amon.

Marele zeu este sarbatorit in ce de-a zecea luna a anului printr-o procesiune in care o ambarcatiune traverseaza Nilul, starabatand intreaga necropola.

Sursa Imaginii – mythencyclopedia.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?

Tagged: