Indo-europenii constituie o grupare masiva de populatii care, prin mileniul al 3-lea, traiau in Asia Centrala. Dupa aceasta data, numeroase triburi s-au desprins, emigrand inspre vest si sud-vest unde s-au asezat, intemeind, unele dintre ele, civilizatii puternice.

Dintre popoarele indo-europene, hititii au aparut si disparut din istorie ca un meteorit. in mileniul al II-lea i.Hr. s-au asezat in Asia Mica, reprezentand prin anul 1500 i.H., o forta in aceasta parte a lumii. De la ei au ramas primele tratate diplomatice, Codul Hitit.
Tot de origine indo-europeana au fost mezii si persii. Ei s-au stabilit la sfarsitul mileniului al II-lea i.Hr. in Podisul Iran, infiintand mai tarziu, in secolele VI-IV i. Hr. statul independent Persia. Aceasta prima perioada, a Ahemenizilor, este una de mare inflorire a artelor.

O noua epoca de progres se va produce in secolele III-VI d. Hr., sub dinastia Sasanizilor, cand se vor construi palatele Bishapur, Firuuzabad si Ctesiphon, celebre prin decoratiunile in mozaic.

Dintre monumentele arhitectonice persane remarcabile, mai mentionam palatele lui Darius si ale lui Xerxe, de la Persepolis si Susa.
Dupa secolul al VH-lea, arta persana va fi influentata puternic de arta araba.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?