Numele de viking semnifica, prin radicalul “vik”, loc de refugiu, golf. Popor de navigatori locuind pe coastele Suediei, Norvegiei, Danemarcei ei erau recunoscuti prin faptul ca se deplasau rapid, cu ajutorul unor corabii lungi, care se numeau “drakkar” (de la dragonii sculptati pe prora), luandu-si prada prin surprindere. Rolul acestor semne emblematice, care erau indepartate odata ce ajungeau la tarm, era de a indeparta factorii nefavorabili din calea corabiilor cu rame si panze. Urmand cursul fluviilor, acesti razboinici au atins in secolul al VII-lea d.Hr. coastele Irlandei. in anul 850 d.Hr., Londra era jefuita de vikingi care se vor instala in bazinul Tamisei, de unde vor lansa numeroase alte atacuri.

Au sfarsit, in cele din urma, prin a se amesteca cu populatia autohtona, formand astfel civilizatia anglo-saxona.

in anul 841 d.Hr. o parte dintre ei au patruns in Franta, incendiind orasul Rouen. in schimbul incetarii jafurilor au primit, in secolul al X-lea, un mic teritoriu in nordul Frantei, numit ulterior Normandia, de la denumirea lor generica, deoarece asa erau denumite toate populatiile de pe coasta occidentala, a Norvegiei si de pe cea meridionala, a Suediei. Pe acest teritoriu se vor stabili multi dintre vikingii cuceritori.
Biserica norvegiana de la Borgund, construita in jurul unui catarg este simbolica pentru arhitectura vikingilor, care deriva din cea a corabiilor. Vikingii cu grad inalt erau inhumati in corabii-morminte, numite tamuli. La Oseberg, spre exemplu, situat pe malul vestic al (lordului Oslo, s-a gasit o corabie de circa 20 m lungime care a imn tionat ca sala funerara. Aici s-au descoperit resturile unui covor, mobilier, un car, sanii.

Decoratiilor abstracte de arta figurativa, ce reprezinta tniemne ale unei culturi barbare, le urmeaza reprezentari cu animale iur dupa 1110 o arta puternic influentata de crestinism, abandonandu-se astfel sursele de inspiratie traditionale, animaliere.

Vikingii sunt si primii descoperitori ai Americii; in secolul al X-lea, condusi de Erik cel Rosu, au ajuns cu corabiile lor pe coasta de nord a noului continent, ocupand-o. Informatiile referitoare la acest moment nu au fost insa consemnate in harti, de aceea, data descoperirii Americii a ramas cea din secolul al XV-lea, meritul revenindu-i astfel numai lui Columb. Expeditiile vikingilor au ajuns pana in sudul Italiei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?