Sub aceasta denumire au fost cuprinse adesea toate civilizatiile care au existat pe teritoriul mexican: olmeca (cei care au construit Piramida Laventa), xicalanca (au avut ca centru cultural Tenochtitlan, unde au construit Piramida Soarelui, Piramida Lunii in templul inchinat lui Quetzalcoatl), zapoteca si chichimeca.

Veniti din indepartatele regiuni nord-vestice (tinuturile Californiei, probabil), aztecii s-au stabilit pe Marele Podis Mexican, apoi pe malurile Lacului Texoco infiintand, in numai cateva decenii, un imperiu. in anul 1324 pun bazele capitalei, orasul-insula Tenochtitlan (“Piatra Cactusului”, actualul Ciudad de México), oras ce nu avea egal, in acele vremi, in Europa, decat Córdoba.

Conchistadorii spanioli au fost foarte impresionati de bogatia lor si de fastul curtii regale. imparatul, ales din familia imperiaia, aprobat de clerul superior si de catre marii demnitari, guverna peste acest imperiu.
Aztecii au asimilat elementele de cultura si civilizatie de la popoarele existente pe acest teritoriu. Foloseau drept scriere pictogramele si cunosteau, de asemenea, calculul. Aveau numeroase culte si numerosi zei si zeite, intre care cei mai importanti erau Quetzalcoatl (“zeul cu pene”), zeul purificator si civilizator si Huitzalopotchli, zeul razboiului.

Practicau un sacrificiu ritual complex, vorbeau limba poporului celui mai civilizat din Mexic (dialectul nahnatl) si aveau un calendar religios cu un ciclu de 52 de ani. Arta azteca se remarca prin piramidele-temple ridicate la Tenochtitlan, prin decoratiunile reprezentarilor funerare, prin pietele si mai ales prin palatele somptuoase. Aztecii au creat o literatura bogata (literatura precolumbiana), remarcabile fiind unele poeme ca “Legenda Soarelui”, sau Marele Poem al lui Quetzalcoatl. Dintre poeti, cel mai important a fost Netzahualcóyotl.

Civilizatia azteca a fost distrusa in secolul al XVI-lea (1519-1521) de catre conchistadorii spanioli condusi de Hernando Cortes.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?