Strabatut de Nil, Egiptul este o oaza incadrata intre platourile desertice, din Africa de Nord si din Asia Mica. Un istoric grec a definit inspirat Egiptul ca fiind “Darul Nilului”. Primele izvoare scrise dateaza din anul 3000 i.Hr.. Istoria Egiptului Antic dureaza in jur de 3000 de ani. Constituiti initial din amestecul diferitelor triburi nomade din nord-estul Africii, egiptenii au trecut la viata sedentara. in mileniul al 4-lea i.Hr., cand s-au stabilit in valea Nilului. Prin anul 3100 i.Hr. poporul egiptean este unificat sub autoritatea unui faraon, primul dintre acestia fiind Menés; tot in acel an, egiptenii inventeaza hieroglifele, una dintre primele scrieri din lume.

Istoria egipteana inregistreaza etape succesive de dezvoltare, intre acestea situandu-se insa si perioade de tulburare si decadenta. in Epoca Antica regele era privit ca zeu, desi denumirea de faraon, care inseamna “Casa mare” s-a raspindit abia in Era Noua.

Caracteristica religiei egiptene era mumificarea, solutia optima pentru pastrarea corpului intact, in vederea continuarii vietii fericite de dupa moarte. in Era Antica se ridica piramidele, uriasele morminte regale. Capitala imperiului era Memphis, iar cei mai cunoscuti faraoni din aceasta perioada au fost Khefren, Kheops, Mykerinos, celebri, mai ales prin constructia piramidelor de la Giseh.

in Era Centrala, capitala este mutata la Teba. Suveranii sunt inmormantati in Valea Regilor, iar orasele Karnac si Luxor exceleaza prin gigantice constructii de cult. Viata de dincolo nu mai e apanajul exclusiv al faraonilor. Faraonii Sesostris au stralucit in aceasta perioada. Urmeaza o perioada de tranzitie in care Delta Nilului este ocupata de un popor asiatic.

Epoca Noua constituie perioada de apogeu, in extensie teritoriala. Urmasul lui Ehnaton, ginerele sau, un copil de numai 10 ani numit Tutankhamon (1361-1325 i.Hr.) a restabilit cultul luiAmon., ramanand celebru datorita mormantului sau, descoperit intact. Dupa moartea faraonului Ramses al II-lea (1304-1236 i.Hr.), Egiptul incepe sa decada.

Dupa anul 664 i.Hr. incepe Epoca Decadenta, epoca de tulburari interne si invazii straine, care fac ca in anul 525 i.Hr. Egiptul sa fie cucerit de persi. Aceasta perioada ia sfarsit in anul 332 i.Hr. prin cucerirea Egiptului de catre Alexandru Macedon, moment care marcheaza inceputul perioadei grecesti (dinastia de regi macedoneni a Lagizilor).

Capitala statului era la Alexandria. Cleopatra a VH-a a fost ultima din aceasta dinastie care a domnit in Egipt, inainte ca acesta sa devina provincie romana.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?