Mausoleul reginei Mumtaz-Mahal (“Aleasa Padurii”) este o vestita constructie funerara situata in statul Pradesh, din India, fosta capitala a Imperiului Marilor Moguli, stat infiintat in 1526 prin cucerirea nordului Indiei de catre descendentul lui Timur Lenk, Baber Han. Comandata de sahul Djahan, pentru a adaposti mormantul sotiei sale, regina Mumtaz Mahal care murise, aceasta celebra constructie avea sa devina edificiul indian cel mai renumit in intreaga lume.

Incepute in anul 1631, lucrarile au durat pana in 1641. Stilul era specific arhitecturii iraniene medievale, grandoarea constructiei fiind sporita prin amenajarea unei splendide gradini cu fantani tasnitoare si bazine artificiale de apa. in fata monumentului era prevazut un bazin dreptunghiular.

Realizat in totalitate din marmura alba, edificiul are o baza inalta de 3 m, un corp principal sub forma de octogon inalt de 22 m, deasupra caruia se afla o baza circulara de aproximativ 39 m iar in partea superioara, o cupola inalta de 36 m sub forma de dom suprainaltat, cu dubla carcasa, inconjurat de patru foisoare scunde.

Patru minarete inalte de 34 m fiecare, avand in varf un balconas circular cu o calota semicilindrica, sunt asezate in colturile platformei inferioare. Intrarea se face printr-un portal inalt de 35 m si lat de 20 m, sculptat cu motive geometrice. Peste tot in interior se afla sculpturi in relief plat, reprezentand divinitati indiene. Pe placi de marmura neagra sunt diferite inscriptii in sanscrita. Stralucitii bijutieri europeni care au lucrat aici au folosit peste 350 de motive ornamentale.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?