Constructie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 10.000 de km lungime, fiind si astazi cel mai lung zid de pe Terra. Nu se stie cu exactitate care din formatiunile statale chineze a hotarat inconjurarea teritoriului sau cu valuri de pamant si piatra. Pentru a-si proteja statul pe care-1 unificase, primul imparat al Chinei ,Qin (221-210 i.Hr.) porunceste sa fie legate intre ele fortificatiile cladite de predecesorii sai.

Astfel va inainta atat spre est cat si spre vest, pe o lungime totala de cea. 5000 km, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. in timpul urmatoarei dinastii, Han (206-220 i.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est si spre vest pana la 10.000 de km lungime. Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid a fost refacut pe circa 6400 km in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat si capitala statului la Beijing (forma in care s-a pastrat pana astazi).

serpuind pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci, zidul, prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 8 m si o largime de 6,5 m. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial.

Lasat in parasire incepand cu secolul al XlX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?