Conform mitologiei Orienului Mijlociu, Mithra este zeul suveran, zeul luminii si al Soarelui, el impartind aceasta suveranitate cu zeul Varuna. are misiunea de a distribui recompensele si binefacerile. Este unul din zeii care se bucura de toata iubirea si slujirea supusilor. Toate acestea se datoreaza faptului ca Mithra este un zeu plin de serenitate, el reprezentand bunavointa, prietenia, lipsa de ostilitate, datorandu-i-se armonia in lume. Zeul Mithra personifica blandetea, caile naturale, cordialitatea, refectia, forta deliberanta, vizibilul, familiarul, luminosul, pe cand Varuna personifica actiunea violenta si brutala, pedeapsa, actiunea, forta activa, invizibilul, misteriosul, celestul, tenebrosul.

El vegheaza asupra contractelor si acordurilor, deschizand calea compromisurilor.

Diversele povesti, dar si picturi si sculpuri care au rezistat pana in ziua de azi, ni-l infatiseaza pe zeul Mithra ca pe un tanar frumos care nu s-a nascut ca orice muritor, ci care a iesit dintr-o piatra a unei grote, spre stupoarea ciobanilor de acolo.

Aprecierea supusilor sai se mai datoreaza si faptului ca acesta a scapat lumea de numeroase animale malefice si indeosebi de un taur din al carui sange varsat pe sol a rasarit o bogata recolta de cereale.

Tot legendele ii atribuie lui Mithra o infatisare cu mii de ochi si mii de urechi, toate acestea determinand ca el sa fie atatcunoscator, vazand si percepand absolut tot ce se intampla in lume. pe langa acestea insusiri fizice extraordinare, se mai fac precizari despre forta bratelor sale si a agilitatii picioarelor sale. Una din cele mai celebre statui ale sale il prezinta pe Mithra invincibil in momentul in care subjuga un taur. Taurul este tinut de zeu de bot, infigandu-i o sabie in corp, in timp ce un scorpion inteapa taurul in testicule, iar un sarpe si un caine beau sangele ce se scurge din rana fatala provocata de sabie.

Mithra mai este strans asociat cu Soarele, trezindu-se inaintea acestuia si urcandu-se in carul sau tras de cai albi. Este o divinitate cu mii de ochi si mii de urechi, privirea sa cuprinzand intregul univers. Uneori mai este reprezentat ca inviind mortii la sfarsitul lumii.

Mithraismul reprezinta o religie a salvarii. Mithra nu moare, unele imagini infatisandu-l in urma carului solar. Zeul se inalta spre cer pentru a implini Judecata de Apoi si invierea trupurilor. Aceasta religia a cunoscut o mare popularitate si in Imperiul Roman, fiind introdus aici de catre soldati, ajungand ulterior in cele mai inalte sfere romane. Cea mai mare raspandire a cunoscut-o in secolul al V-lea.

Aceasta religie este si o religie initiatica, cuprinzand mai multe niveluri pe care initiatii trebuie sa le parcurga. Nivelurile corespun celor sapte grade ierarhice ale credinciosilor : corbul, grifonul, soldatul, leul, persul, curierul si tatal. Pentru a accede la orice nivel, este nevoie a fi indeplinite unele teste ce presupun incercari si asceza.

Sursa Imaginii – antiquite-vivante.ch

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?