In prima jumatate a veacului trecut s-a descoperit la 200 km distanta de Ankara, langa satul Bogazkoy, pe un tinut muntos, o intindere de vestigii, blocuri uriase din piatra predominant alba, cioplite rudimentar, suprapuse dreptunghiular, atestand o misterioasa civilizatie. Erau ruinile orasului antic Hattusas, capitala a Regatului Hitit, cea mai infloritoare asezare a Anatoliei in mileniul al 2-lea i.Hr.

Un zid puternic format din blocuri de piatra aproape brute, imbinate si impanate cu mare exactitate inconjura orasul. Lungimea impresionanta a acestor ziduri era prevazuta cu porti de acces constituite din blocuri imense, infipte in pamant, ca gigantii din legende. Fiecare intrare avea doua porti: doua deschideri sub forma ogivala, una spre exterior, alta spre interior. Sculptura megalitica a acestora era impresionanta. in partea de rasarit exista o “Poarta a regelui,” remarcabila printr-un relief ce reprezinta o zeitate protectoare. Spre sud, se afla Poarta Sfincsilor, pe sub care se strecura un pasaj subteran de 70 de m, prin care intrau sau ieseau soldati sau emisari, sau, poate era folosit pentru refugiu. Dar cea mai renumita era “Poarta Leilor”, numita asa intrucat era strajuita de doi lei de piatra, uriasi, sculptati ca si cum tocmai ieseau din stanci.

Tezaurul de tablite de ceramica, in scriere cuneiforma (sistem de scriere cu litere in forma de cuie, sapate in piatra sau imprimate pe tablite de argila), adapostit aici vreme de trei milenii cuprinde informatii despre dinastii, dar si despre fapte razboinice, decrete, legiuiri etc. Acestea constituie cele mai vechi documente de limba indo-europeana pastrate pana in zilele noastre.

Orasul disparut Hattusas si Sanctuarele de la Yazilikaya (situate la 3 km distanta) ofera si informatii despre poporul hitit: oamenii erau de statura medie, cu trup vinjos, par lung si piele, probabil, alba.

S-au descoperit, in acest oras antic, fundatiile a sapte temple, o citadela regala cu ziduri de aparare, numeroase drumuri. Nu s-au descoperit insa locuinte particulare, canalizari, morminte, bijuterii, arme, alte asemenea marturii posibile ale acestei civilizatii hitite ramasa, in parte, necunoscuta. “Popoarele marii”, acele hoarde de jefuitori care au patruns in inima Anatoliei, au distrus Regatul Hitit.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?