16 decembrie 1916. Noaptea, tarziu, calugarul diabolic, propovaduitorul cultului “credincioaselor goale”, trecea cu deplina discretie pragul casei printului Yusupoff. In intampinare ii iesi chiar amfitrionul, care-i facuse invitatia pentru o aventura galanta; intrara impreuna in luxosul hol, unde ii este prezentat Pavel Stepanoff – prieten de-al casei. De asta data, onorurile casei au fost [acute renuntindu-se la protocol. S-a servit numai vin. S-au ridicat paharele pline si s-a baut.
Strafulgerat de banuiala, Rasputin a sorbit o singura inghititura. Prea tarziu insa ca sa-si mai poata schimba soarta. Cei de fata, cu ochii tinta la prada, asteptau efec-t ul cianurei, strecurata discret in paharul calugarului. Robustetea iesita din comun il ajuta sa nu incerce moartea instantanee. Clatinindu-se, se ridica de la masa cu gindul la parasirea casei. Pavel Stepanoff scoate pistolul si trage cateva gloante in plin. In acest moment, marele duce Dimitrie si deputatul Puriskievici navalesc dintr-o camera alaturata ca sa-si vada in sfirsit dusmanul mort. Dar nu, nu murise. Cu toracele perforat, mai are putere sa se duca catre usa. Stepanoff se apropie si, privindu-l fix, ii descarca in cap ultimele gloante.

Era ora 23,20 cand Rasputin se prabusi pentru prima, dar si pentru ultima oara.
In limba rusa, “rasputnii” inseamna ,.desfranat”. I s-a potrivit oare acestui taran simplu si incult numele Rasputin ?
Documentele vremii, dupa ce-i fac cunoscut adevaratul nume – Grigorie Novikh – si locul nasterii – satul Pokrovski, din provincia siberiana Tabolsk -, il descriu ca pe un om incarcat cu moravuri degradante, talhar de drumul mare, intemnitat, biciuit in public pentru nelegiuirile comise.

Repugnat de consateni, ia calea vagabondajului, travestit in… calugar. si iata-l, intr-una din zile, prezentat la curtea tarului. Cine-l prezenta ? Prima doamna de onoare, Ana Vyrubova. Exploatand exact cat trebuia relatiile sale intime cu Ana, Rasputin se foloseste de o intamplare petrecuta chiar in primele zile ale intrarii sale la palat : medicii raman uimiti de imbunatatirea, aproape soc, a starii sanatatii marelui duce Alexis, intervenita o data cu aparitia calugarului. Rasputin capata aureola sanctifianta. Care era insa secretul, secretul pur, nu cel imaginar ?
Rasputin, prin Badmajeff, student in farmacie, procura medicamente orientale, care erau oferite ducelui. Cand “sfantul calugar” disparea catva timp de la Curtea imperiala, Ana Vyrubova, pentru a mentine puterea “aproapelui ei”, turna cateva picaturi daunatoare sanatatii ducelui. Acesta, normal, se simtea din nou rau, pana cand revenea Rasputin pentru a-i administra “elixirul vietii”.

Cu rabdare, cu multa rabdare, Rasputin, calugarul cu puteri miraculoase, astepta in fata fiecarei usi a palatului pentru a i se deschide cat mai oficial posibil.
Reusita metodei intrebuintate este depuna. Dupa un timp relativ scurt, ajunge sa conduca din umbra – administrativ si mai ales politic – intregul mers al treburilor curtii. Este inimaginabil cita naivitate a intalnit la demnitarii tarinei, ca si la ea, acest personaj intrat in istoria spionajului ca una din figurile deosebite.
Rasputin spion ! Spionul cui ?
Dupa asasinare, la locuinta sa, sub niste lespezi, este descoperita o caseta. Continutul : instructiuni cifrate, rapoarte trimise stapanilor care-l plateau regeste. Dupa aceasta descoperire, se dezleaga multe mistere printre care :
– geneza exploziilor izbucnite la Petrograd, Moscova si in alte orase ;
– desele deraieri ale trenurilor de utilitate militara;
– torpilarea precisa a vaselor care transportau materiale de razboi.

Stapanii erau germanii. Rasputin tinea legatura direct cu Steinhauen, seful serviciului de spionaj al Kaizerului. Cu colaboratorii dc la Curte – o adevarata camarila – lucra la modul cel mai diplomatic ; pentru orice recompensa baneasca, calugarul-spion cerea semnatura de primire. Asa se face ca intr-un dosar secret s-au gasit chitante purtand parafa lui Boris Stürmer (prim-ministru), D. A. Protopopoff (ministru de interne), Sofia Tatisceff (sotia baronului Rukloff, secretar particular al tarului), Vera Zuoff (alias Berthe Riel, agenta secreta germana) .si a multor altor marcante personalitati, atrase in reteaua germana de spionaj. Stapanii erau, in general, multumiti de slugile lor de la Curtea tarului Rusiei, pana intr-o zi, cand o surpriza de proportii tulbura apele.

Generalul Brussilov reuseste aproape imposibilul pe frontul de lupta : marea ofensiva de la baltile Pripetului din august 1916. Rezultatul: sunt capturati 7757 ofiteri, 350 845 trupa, 405 tunuri pe frontul austro-german.
La Berlin vestea cade ca un traznet !

Rasputin si intreaga-i retea primesc ordin sa-i suprime pe generalii Brussilov .si Korniloff (tot o capacitate militara) si sa distruga uzinele de la Vologda si Bologoi.
indeplinirea ordinelor se face insa pe jumatate. In locul generalului Brussilov, moare maiorul Dobrovolschi, care, intamplator, bea cafeaua otravita destinata generalului. Korniloff scapa doar cu o rana la cap din calea schijelor unei grenade care-i era destinata.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?