Referat despre epopeea lui Ghilgames – a doua parte
Groaza cumplita m-a cuprins vazindu-i sfirsitul care l-a ajuns, O teama de moarte m-a cuprins, de aceea am alergat pe cimpie, Caci moartea lui Enkidu, prietenul meu, ma apasa greu. Cum mai pot sa lac, cum pol sa nu strig? Prietenul meu drag, s-a facut pamint! Trebui-va oare sa ma culc si cu ca el,
Sa ma culc si eu ca el si sa nu ma mai scol tn vecii vecilor?”
Dupa alte asemenea lamentatii, dupa raspunsurile intelepte pe care i le da Utnapistim, si dupa ce acesta ii face o descriere a potopului (cu cincisprezece secole anterioara descrierii din Biblic) Ghilgames este sfatuit sa porneasca in cautarea “ierbii tineretii si a nemuririi”. O gaseste, porneste spre Uruk, dar pe drum un sarpe i-o fura. Nu ii ramine eroului decat sa coboare in “tara din care nu este intoarcere”, pentru a afla tainele ultime ale vietii si ale mortii. Nu poate ajunge in lumea de dincolo, dar in schimb poate vorbi cu prietenul sau Enkidu cu spiritul prietenului sau care ii raspunde la intrebari, facand astfel o descriere a lumii mortilor:
” Pe cel mort de. sabie l-ai vazut? – L-am vazut: Pe un pat se odihneste si apa proaspata bea.
– Pe cel cazut in lupta l-ai vazut? – L-am vazut:
Parintii ii tin capul in poala lor si sotia lui il tine strans tn brate.
– Pe cel al carui trup zace parasit pe campie, l-ai vazut? – L-am vazui: Sufletul sau nu are odihna in lumea de dincolo.
– Pe cel pentru al carui suflet nu se roaga nimeni, l-ai vazut? – L-am vazut: Maninca ce mai gaseste prin oale, si resturile de mincare aruncate in drum..”
Cu aceasta descriere atat de deprimanta a “lumii de dincolo”, poemul se intrerupe brusc. Un poem abundand in episoade, descrieri, reflectii morale, care ii imprumuta multiple si profunde rezonante, lirice, dramatice si filoso fice. Un poem al carui protagonist va fi influentat crearea personajului biblic Samson si va fi inspirat anumite episoade din legenda despre Hercule, precum si momente din Odiseea. Un poem al carui fond umanist proclama valoarea omului infruntand divinitatea despotica, atasamentul de viata si cultul prieteniei.

     

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?