Dupa domnia fiului sau Cambise II urmeaza epoca lui Darius I (522-486 i.e.n.); care restabileste ordinea si autoritatea regala. Cuceritorul Darius ajunge din Egipt unde tine sa se incoroneze ca faraon – pana in bogata vale a Indusului. in 513 i.e.n. ii ataca dar fara succes pe sciti in regiu nea Dobrogei de azi, construind cu ajutorul mesterilor greci si primul pod peste Dunare; incorporeaza Tracia la imperiul sau, in timp ce regele Macedo niei il recunostea ca suveran. “Am purtat 19 razboaie si, cu bunavointa lui Ahura Mazda, am zdrobit 9 regi si i-am luat prizonieri” isi consemneaza victoriile orgoliosul cuceritor.

Dupa care, isi andreapta privirea spre zona Marii Egee, porneste doua expeditii contra Atenei, dar este invins la Marathon (490 i.e.n.).
Darius I a dat statului persan o structura solida. A fost despotul tipic, sprijinit de aristocratie, de cler si de marii negustori, el insusi devenind cel mai mare latifundiar si proprietar de imense parcuri de vinatoare. Exce lent organizator, si-a impartit imperiul in districte (“satrapii”). A introdus o moneda unitara si a sprijinit comertul; a construit drumuri excelente, a organizat o armata permanenta puternica si a construit orasul de resedinta Persepolis, ansamblul arhitectonic cel mai important al Imperiului persan.

Urmasul sau Xerxes (nascut in 486, asasinat in 465 i.e.n.) a fost un om violent, crud si incapabil ca organizator. Cu o armata formata din contingen tele a 46 de popoare supuse a pornit expeditii contra Egiptului, a Babilonului, a Greciei; i-a invins pe spartani la Termopile, a cucerit si a pustiit Atena. Dar la Salamina puternica flota persana a fost distrusa (480 i.e.n.), iar gar nizoanele lasate in Tracia au fost nimicite si ele rand pe rand. Declinul a con tinuat. Incapacitatea politica a regilor care au urmat, intrigile de curte, corup tia si abuzurile functionarilor, rebeliunile satrapilor, rascoalele populare provocate de birurile grele au facut ca forta si autoritatea statului persan sa slabeasca intr-atata incat sa nu mai fie in stare sa reziste cuceritorului Ale xandru Macedon.

Dinastia Ahemenizilor a realizat pentru prima data unitatea Iranului. A creat un stat foarte bine, organizat si administrat. A avut o influenta pozi tiva asupra dezvoltarii economice si culturale a unora din tarile inapoiate pe care le-a supus. A manifestat un spirit de toleranta religioasa, iar in dome niul artistic a promovat o intensa activitate de creatie.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?