Altor culturi le-au fost transmise de catre mesopotamieni multe cunostinte matematice: sistemul fractiilor sexagesimale, diviziunea sexagesimala a orelor, gradelor si minutelor; diviziunea unei zile in ore egale; ideea unui sistem complet de numere cu o infinitate de multipli si submultipli; sistemul metric; conceptia de pozitie in scrierea numerelor; tabelele astronomice (cf. G. Sarton). Negustorii si calatorii greci, in special, au adus din Babilonia o suma imensa de cunostinte din toate domeniile medicina, matematica, astronomie, gramatica, lexicografic multe din care grecii le-au transmis romanilor.

In scrierile atribuite lui Hipocrat pot fi gasite numeroase retete ale medicinei babiloniene; precum numeroase metode de tratament din aceeasi sursa se rega sesc si in Kabala. Prin intermediul acestora, si al romanilor, multe retete, substante si tehnici farmaceutice au intrat in farmacopeea europeana medie vala. In fine, nu trebuie uitat ca o suma de termeni din limba greaca pe care ii folosim si azi denumiri de metale, de constelatii, de masuri si greu tati, de medicamente, si chiar de instrumente muzicale au ia origine denu mirile corespunzatoare folosite de babilonieni.

Civilizatia Egiptului antic lasa impresia unei lumi inchise. inconjurat din toate partile de frontiere naturale desert, mare si, in andepartatul sud, munti, Egiptul parea destinat sa fie izolat de restul omenirii. Resursele sale naturale l-au incurajat sa manifeste tendinte autarhice. In raport cu durata istoriei sale trimilenare, relatiile comerciale externe n-au fost deosebit de intense, iar campaniile militare pe care le-a intreprins in alte tari au fost relativ putine.

Ca urmare, contacte culturale mai rare, putine idei, forme sau influente pe care Egiptul sa le fi receptat de la alte popare. Elementele de cultura straine pe care le-a primit de-a lungul secolelor din Nubia, din Libia, din Orientul Apropiat, Egiptul si le-a integrat, nu s-a lasat dominat de ele. La aceasta izolare a contribuit si psihologia egipteanului antic, asa cum aceasta poate fi dedusa din documentele istorice, literare si iconografice: foarte atasat de traditiile sale locale, orgolios de civilizatia pe care si-a creat-o, cultivand un sentiment de superioritate morala fata de alte popoare, rezistand la orice forme de asimilare, si chiar dispretuind pe straini.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?