Muzica era socotita de egipteni o arta sacra. De origine divina, nelipsita in numeroase acte de cult si in marile ceremonii religioase, muzica ii inveselea pe zei si andeparta supararile oamenilor; de aceea era numita, generic, “bucurie”.

Lipsea si in Egiptul antic o scriere muzicala. Banuim insa ca egiptenii cunosteau scara cromatica. Stim ca ei puneau in legatura teoria muzicii cu observatiile astrologice si cu doctrinele cosmice. Stim de asemenea ca asociau cele sapte note cu zilele saptaminii si cu cele sapte planete. Desigur ca, asemenea altor popoare ale Orientului Antic sau grecilor, si la egipteni muzica era in strinsa legatura cu poezia si uneori cu dansul. in temple, o categorie specializata de sacerdoti alcatuiau adevarate orchestre. In epoca Regatului Nou era in mod deosebit apreciata muzica militara, pentru care erau adusi ca prizionieri si muzicanti straini. Astfel, din cele doua orchestre ale curtii regale, una era formata din muzicanti sirieni.

Dar cu ocazia marilor sarbatori se organizau si festivitati muzicale populare, in care se produceau adeseori muzicanti orbi. Instrumentul egiptean cel mai obisnuit, si cel mai vechi era harpa nelipsita in muzica de curte si in cea de cult. Foarte raspandita era harpa verticala, cu cutia de rezonanta jos; dar mai existau si alte tipuri.

De asemenea, lira adusa in Egipt din Orientul Mijlociu in timpul Regatului Nou si cithara, un fel de lauta cu gitul lung, de origine tot orientala. Numeroase erau instrumentele de suflat: flautul de trestie sau de lemn, clarinetul dublu, cimpoiul; sau ca instru ment de muzica militara, dar folosit si la ceremoniile religioase trompeta. Instrumentele de percutie (cimbale metalice stramosul talgerelor; crotali un fel de castagnete; tobe, tamburine), ritmau in special muzica de cult.

Tipic egipteana, instrument muzical ritual prin excelenta, era sistra: un cadru de lemn sau de teracota, in care erau prinse de un capat vergi elastice de metal si uneori cu rondele, si care prin agitare produceau sunete asemenea unor zurgalai sau clopotei.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?