Intreaga, sau aproape intreaga civilizatie si cultura ebraica antica a fost influentata de religie: principiile organizarii sociale si normele juridice, practica politica si fundamentele moralei, sensul atribuit razboaielor si concep tia despre istorie configuratia literaturii si slaba dezvoltare a artei plastice, in nici o alta tara a Orientului Antic ca aici nu a existat aceasta fuziune intre morala, legislatie si religie. La vechii evrei, teologul, legislatorul si moralistul se confunda intr-o singura persoana.

Tocmai in acest fapt legat si cu trecerea de timpuriu a evreilor de la monolatrie la monoteism rezida si originalitatea, si durabilitatea, si influenta exercitata ulterior de cultura ebraica. In opozitie cu poltica altor state din jur de la acea data, profetii evrei au configurat un ideal superior de monarhie conceput in cadrul si in forma enuntarii unor drepturi si a unei responsabilitati a poporului. Tot profetii au fost cei care au dat o forma superioara unei etici individuale si sociale. Sistemul teocratic enuntat si ilustrat in Vechiul Testament a exercitat o influenta asupra gindirii politice a epocii crestine, de la Fericitul Augustin pana in secolul al XVIII-lea. Si in timp ce traditiile altor mari culturi mesopotamiana, egipteana, chiar hitita au ramas ineficiente (cu putinele exceptii de fapt transmise prin intermediul ele nismului), traditiile ebraice au fost singurele din Orientul Apropiat care au rezistat, predominantei culturale a Greciei si Romei, influentate fiind de cultura elenistica.

Cartile Vechiului Testament vor fi difuzate de-a lungul secolelor prin traducerile de prestigiu in limba greaca (Septuaginta, in sec. IV i.e.n.) si in limba latina (Vulgata, in sec. IV e.n.). In colonia ebraica din Alexandria a aparut Filon (cea 25 i.e.n.-cca 40 e.n.), unul din marile nume ale filosofiei epocii elenistice, ganditorul influentat de Platon si de stoici. Teologia crestina datoreaza mult si in modul cel mai evident iudaismului. Iudaismul a exercitat o influenta si asupra Islamului. Mahomed frecventa des comunitatea ebraica din Medina; cartea profetului Isaia si Psalmii ebraici i-au lasat o impresie puternica. Monoteismul islamic este de inspiratie iudaica; numeroase legende din Vechiul Testament au intrat si in Coran – a carui doctrina prezinta si unele puncte comune cu religia ebraica .

In Evul Mediu, atat invatatii arabi din Spania, cat si cei evrei raspinditi in Europa Occidentala (in Spania mai ales, apoi in Italia, in Franta etc.) si-au concentrat preocuparile asupra filosofiei, a stiintelor pozitive si a traducerilor din limba greaca. Traducatorii evrei au servit ca intermediatori, ca element transmitator al culturii arabe. Dar si aportul original, personal, al ganditorilor si oamenilor de stiinta evrei in cultura Evului Mediu este demna de relevat, in filosofie (in primul rand cu Maimonide), apoi in medicina, in astro-nomie, sau in alchimie.

Aceasta prezenta activa a spiritului si vechilor traditii culturale ebraice a continuat apoi in diaspora, pana la reinfiintarea de data recenta a statului national israelian.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?