Cultura Persiei Sassanide a atins nivelul sau cel mai inalt sub Khosrou I Anusirvan (531-579). Domnia lui a fost insemnata de razboaie victorioase contra Bizantului, precum si de instaurarea unei ordini interne si de reforme administrative fructuoase. Khosrou I si-a organizat o curte stralucita la care a adus artisti, eruditi si filosofi neoplatonicieni; in timp ce literatii sai traduceau in pahlavi opere poetice din literatura indiana si adunau legendele nationale intr-o opera care, peste veacuri, va deveni sursa si modelul Cartii Regilor a marelui poet Ferdousi.

La inceputul secolului al VII-lea regii sassanizi au mai facut cateva euce-riri. Khosrou II, de pilda, a ocupat nordul Siriei, Asia Mica, Palestina, Egiptul, s.a. Dar saracia maselor, rascoalele interne, intrigile de curte, nepriceperea politica a conducatorilor au slabit enorm capacitatea de rezistenta a Imperiului sassanid.

Ca urmare, intre 604-611, triburile arabe invadind din sud au invins fara prea mare greutate o armata persana. Peste citiva ani (in 651) arabii au patruns mai hotarit si mai masiv pe teritoriul Iranului, care va deveni o provincie a noului imperiu arabo-islamic. Califii arabi, regii turkmeni, hanii mongoli s-au succedat, in alternanta cu cateva dinastii locale efemere, pana in 1502. Incepand din acest an, odata cu dinastia persani Safavida (urmata de cea Kadjara, 1787-1925) Persia a intrat in contacte multiple si tot mai intense cu Europa epocii moderne.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?