Revoltandu-se impotriva obscurantismului lumii medievale umaistii preconizau formarea unui om cu cunostinte enciclopedice, a unui om complet, caracterizat printr-o mare vointa de cunoastere. Idealul social si moral al Renasterii era reprezentat prin virtute care insura o serie de calitati indispensabile: inteligenta, spirit intreprinzator, stapanire de sine, barbatie etc.

Increzatori in capacitatea omului de a se perfectiona, umanistii au afimat rolul culturii in evolutia intelectuala si morala a acestuia.

Adevarate centre umaniste se edifica acum pe langa Curtea Pontificala precum si la curtile principilor din Florenta, Mantua, Neapole si in orasele universitare din afara Italiei. Florenta, insa, a fost capitala intelectuala a Umanismului. Printre protectorii artelor, memoabila prin mecenatul ei, a ramas celebra familia Medici.

La raspandirea rapida a Umanismului in Europa au contribuit inventarea tiparului (mijlocul secolului al XV-lea ) de catre germanul Gutemjerg si aparitia unor tipografii ca cele din Basel (a lui Froben), sau Paris (a lui Estienne). Are loc un proces de revolutionare a invatamantului incepand cu a doua jumatate a secolului al XII-lea, cand a)ar scrieri in limbile nationale ale popoarelor. De asemenea, are loc o intoarcere a eruditilor catre intelepciunea vechilor antici, prin initierea unui studiu aprofundat al manuscriselor latine, grecesti, arabe etc.

Cel mai cunoscut dintre umanisti a fost filozoful crestin Erasm an Rotterdam (1466-1536), a carui gandire anticipeaza o noua etapa din progresul omenirii, Iluminismul.

Cel mai reputat centru de poeti si artisti din epoca Renasterii se afla in cadrul Academiei de la Florenta. Aici ii aflam pe scriitorii Niccolo Machiavelli si Ludovico Ariosto dar si pe unii celebri sculptor intre care Michelangelo Buonarroti (1475-1514), Donato Bramane (1444-1515), Perruzi, care au lasat posteritatii capodopere ca Bazilica San Pietro din Roma, palatul Farnese precum si sculpturi celebre (Pieta, Moise, David etc.).

Alte centre ale artelor se aflau in Venetia si in Roma. Printre reprezentantii scolii Italiene au ramas celebri Botticelli, Correggio, Veronese, Carpaccio, Giorgione, Tintoretto, dar, mai ales, cei patru mari: Leunardo da Vinci (1452-1519), Michelangelo (1457-1564), Raffaello Sanzio (1483-1520), Tiziano Vecellio (1477-1576).

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?