Belgienii, prin patriotismul lor dus pana la fanatism, unit cu o mare indrazneala, au reusit de multe ori sa insele si chiar sa paralizeze masurile de contraspionaj ale s germanilor.

Pentru culegerea de informatii militare, ei au organicul retele de spionaj care porneau din fiecare sector al i frontului si traversau Belgia pana la granita olandeza.
Reteaua de spionaj de la nord conducea pe linga coasta, pana la localitatea Sluiss, unde se intameau spionii din cele Cinci continente ale lumii.

A doua retea pornea din Wytschaltebogen, trecea prin Sortemark. Thourout, Bruge, Waldegen, Strohbriige, pes granita si sfirsea, de asemenea, la Sluiss, trecand prin Aordenburg.

A treia linie pornea de la Yser, traversa Flandra si se oprea la Buchoute, unde ultimele stafete transportau rapoartele peste granita.

A patra linie, organizata de englezi, pornea din sectorul britanic si conducea, prin Langelede si Aordenburg peste granita, la Sluiss ; linia dispunea de porumbei ca latori, ascunsi intr-un desis de brazi, la Klein Sinai, un s situat la nord de Moerbecke. Porumbeii duceau cu ei in Anglia stirile mai importante.
Prima insarcinare a serviciului de spionaj era de a raporta zilnic miscarile de trupe, situatia morala a armat germane etc. O sectiune a acestei organizatii avea insarci narea sa treaca peste frontiera pe toti cei capabili poarte arma.
De-a lungul itinerarului, spre granita, erau gazde si gure, de obicei hotelieri si hangii, care adaposteau pe fugari.

In apropierea frontierei se gaseau spioni indrazne care, pentru bani sau din dragoste de tara, treceau pe fu gari in Olanda. Fiecare calauza avea sistemul sau pentr a patrunde prin sarma mortii, sarma electrica de mare tenj siune, incarcata cu 50 000 de volti, ce conducea de Diel la Sluiss, in provincia olandeza Zeeland, pe 90 distanta.

Cu toate ca la fiecare suta de metri patrulau graniceri germani, (in felul acesta, granita belgiano-olandeza e complet inchisa) trecerile continuau.
S-a dat consemnul ca oricine va fi gasit fara auto zatie in aceasta zona sa fie impuscat fara nici o somat

Deindata ce victima era prinsa cu miinilc inclestate pe rirma si carbonizata, un semnal rasuna pe intregul front, nlarmand zi si noapte personalul de paza.
. Pentru a putea trece peste sarma electrica, calauzele intrebuintau diferite procedee. Astfel, au fost spioni care au trecut imbracati in costume de cauciuc sau strecurandu-se prin cadre de lemn captusite cu cauciucuri de bicicleta. Altii au recurs la un mijloc mai simplu. Observasera ca in apropierea locului lasat liber pentru comunicarea cu Olanda, santinela pleca la masa la orele 19 fara cinci minute, iar la orele 19 venea un alt soldat sa ocupe postul: ei profitau de aceste minute pentru a trece frontiera.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?