Ceka nu avea la inceput decat doua compartimente, unul condus de un anume Gukalo, insarcinat cu chestiunile de cancelarie, si un altul, condus de Okker, care se ocupa cu spionajul pe tot teritoriul rusesc si amintea de vechea “Okhrana” tarista, de care spionii bolsevici aveau oroare si dezgust.

Ca sa le menajeze scrupulele, Djerjinski insusi se autointitula “agent rosu si proletar”, iar Lenin a inventat pentru Ceka pomposul atribut de “avangarda a revolutiei”, cekistii indeplinind de acum o “misiune revolutionara”.
Odata justificata pozitia lor, ei isi incep activitatea : perchezitii, confiscari, arestari etc. Sarcina lor devine tot mai grea si mai importanta. Ceka simte nevoia unei mai ample organizari. Asa ca, de unde la inceput puterea ei se limita la a combate sabotajul si talharia, in scurt timp se dezvolta spectaculos.

inca din 1917 (decembrie), Djerjinski are mare trecere si isi vede propunerile luate in consideratie. Ceka obtine batalioane proprii, care sunt intarite si puse sub ordinele Biroului Politic al partidului (dispozitie data de Lenin).
Acest Birou Politic constituia cea mai inalta autoritate in Rusia sovietica, mai puternica chiar decat consiliul comisarilor poporului (un fel de consiliu de ministri), astfel ca Ceka obtine o mare autonomie, care o scoate chiar de sub influenta respectivului consiliu. Mai mult, ea poate supraveghea pe insisi comisarii poporului si are dreptul sa intervina in gestiunea lor.

Ceka ajunge deci, chiar catre inceputul anului 1913, o putere de temut. Djerjinski este, de fapt, stapanul Rusiei. La 12 martie acelasi an, Ceka isi stramuta sediul la Moscova, unde se instaleaza in cartierul Lubianka.
Este de remarcat ca, in vremea aceea, cei care compuneau Ceka erau selectionati nu numai din partidul bolsevic, ci si din al doilea partid sovietic : partidul socialist revolutionar.Dualismul comunisto-socialist dainuia inca.

La un moment dat insa, socialistii revolutionari, neimpacati cu ideea de a ii condusi de bolsevici, s-au rasculat si, cu ocazia Congresului al V-lea, la 6 iunie 1918 au arestat pe Djerjinski si pe toti comunistii din Ceka, inten-tionind a ramane singuri stapani pe putere.

Dar Djerjinski a reusit, din inchisoare chiar, sa intarite batalioanele de asalt letone (ale Ceka), ramase credincioase lui. Acestea ataca pe insurgenti si ii masacreaza. Miscarea specialistilor revolutionari este astfel inabusita, bolsevicii din Ceka ramanind stapani absoluti ai Rusiei intregi ; incepe exterminarea tuturor celorlalte partide politice.

Cea mai formidabila teroare, teroarea rosie, incepe sa-si arate coltii, mai ales intre anii 1918-1920. Unul cate unul, partidele politice potrivnice dispar. Dupa ce bolsevismul si-a asigurat, in felul acesta, victoria desavarsita asupra inamicului din interior, Ceka incepe a-si manifesta activitatea si in afara, caci bolsevismul nu se multumeste cu atat, ci cauta sa-si intinda conspiratia cati o molima distrugatoare peste tot pamantul.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?