Straniul aranjament geometric al blocurilor uriase de piatra, ca si precizia imbinarilor acestora, constituie inca subiect de controverse.

Situat in sudul Angliei, la 140 km de Londra, Ansamblul de la Stonehenge se presupune ca a slujit cultului regelui Soare, dar foarte ciudata alcatuire, din pietre foarte mari, a starnit controverse dintre cele mai aprige intre specialisti.
Acest sanctuar solar, are un aspect extrem de ciudat, fiind sub forma de cerc nu tocmai perfect, cu un diametru de 29-32 m, ale carui margini sunt conturate de megaliti (blocuri uriase de piatra) infipti vertical in pamant.

Blocurile din piatra bruta, inalte de 4,5 m, groase de 1,50-2 m si grele de 15-20 tone fiecare (unele au pana la 50 de tone) au fost scoase din cariere prin simpla desprindere. in interiorul acestui cerc se afla cinci grupuri a cate 3 piloni inalti de 6,70 m, dintre care doi sunt asezati vertical, la distanta, iar al treilea, orizontal, luand astfel forma unei porti.
Portile sunt asezate astfel incat formeaza o potcoava. in mijlocul cercului se afla o piatra mare care indica rasaritul soarelui in timpul solstitiului de vara, iar alte doua pietre mai mici, situate in sud-estul si nord-estul interiorului, marcheaza rasaritul soarelui in timpul solstitiului de iarna.

Sanctuarul s-a realizat in doua etape distantate in timp: in prima, de la sfarsitul neoliticului (mijlocul mileniului al 3-lea i.Hr.), s-a realizat cercul de gropi rituale a caror semnificatie a ramas necunoscuta; in cea de-a doua etapa (situata in intervalul secolelor XVIII-XV i.Hr.) s-au realizat cercul si potcoava din blocuri de piatra. Pentru modul in care au fost transportati acesti megaliti s-au gasit explicatii, dar blocurile asezate orizontal, la inaltimi de 4,5 – 6,5 m, constituie inca un mister.
Din totalul de 125 de monoliti {monos = unu, lithos = piatra, in limba greaca) care compuneau initial monumentul s-au pastrat pana astazi 40. Cei foarte grei, de aproximativ 50 tone, au fost adusi dintr-o cariera aflata la 30 km departare de Stonehenge, iar cei de 4-5 tone, din Muntii Prescelly.

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?