Thot reprezinta unul dintre cei mai importanti zei ai Egiptului Antic, fiind considerat zeul egiptean al lunii, al calendarului si al cronologiei. Detine si stapaneste arta cuvantului, in acelasi timp acesta indeplinind si functia de secretar al zeilor. Pe langa toate acestea, una dintre cele mai importante prerogative ale zeului Thot este aceea ca el pastreaza “registrele” celor doua lumi, a zeilor si a oamenilor, fiind astfel fundamentul lor si cel care stabileste destinele.

Este reprezentat cu trup de om si cap de ibis. Egiptenii considerau ca Thot este Luna datorita faptului ca stapanea prin excelenta taina cifrelor si a calculelor, iar traseul complex al Lunii pe bolta demonstreaza o exceptionala stiinta a numerelor. Thot este stapanul incontestabil al timpului pe care il fragmenteaza si il aranjeaza intr-un calendar.

Unele dintre nenumaratele indatoriri pe care Thot erau unele care aveau foarte multe in comun cu cele ale unui jurist , judecator sau arhitect. Astfel, acesta trebuie sa vegheze asupra autentificarii deciziilor luate, asupra legalizarii numelui faraonului prin inscrierea sa in templul din Heliopolis, copacul istoriei. Ca arhitect trebuia sa dea aprobarea pentru ca unele temple ce urmau a fi construite sa fie amplasate pe locuri prielnice, studiate in prealabil. Acestea temple mai trebuiau sa respecte o serie de reguli de constructie, reguli stabilite si verificate tot de catre Thot. Ca judecator trebuia sa verifice balanta, echilibrul in ziua momentul sosirii judecatii de apoi.

Thot este cel care guverneaza scrierea istoriei, fiind de asemenea un scrib prin excelenta. Scrie legile, socotelile, istoria si cartea vietii. Este stapanul limbii si al
cuvantului.

Una dintre ofrandele speciale aduse este o trusa de scris. Orasul sau, Hermopolis, are cea mai frumoasa biblioteca din intreg imperiul. Fiind demiurg, cunoaste hieroglifele si cuvintele care creeaza. I se spune “Limba lui Ptah”, limba celui care a creat Universul sau “Inima lui Ra”, gandul creator. Legendele afirmau ca Thot creeaza tot ce doreste prin simpla putere a dorintei sale.

Este de asemenea si un excelent magician, cunoascand formule magice si farmece, precum cele menit sa asigure intoarcerea dragostei. Una dintre cele mai celebre legende legate de Thot este cea in care acesta a ajutat-o pe Isis sa-l aduca la viata pe Osiris, sotul ei. I-l vindeca si pe Horus, copilul sau cand este muscat de scorpion si ii reda vederea ochiului pe care Seth i l-a scos in lupta. I se adreseaza o multime de rugaciuni din parte celor bolnavi.

Asimilat cu Hermes, Thot s-a bucurat de un mare succes in literatura ermetica sub numele Hermes Trismegistrul. Inventator al artelor si stiintelor, este totodata initiatorul practicilor menite sa constranga divinitatea si sa-i confere initiatului un fel de atotputernicie, asimilandu-l cu Dumnezeu.

Sursa Imaginii – karantarot.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?