Conform mitologiei indiene, Siva este focul creator, stapanul tenebrelor. Siva si Rudra sunt, fara indoiala, doua fatete ale aceleiasi divinitati. Rudra este distrugatorul, iar Siva este binefacatorul. Este o divinitate suverana, organizatorul lumii.

Reprezentand tenebrele, Siva are ochii plini de serpi, o cingatoare din cranii si e inconjurat de strigoi si de vampiri. Pe cap poarta o semiluna si are patru brate. Intr-o mana tine o secure, in alta o gazela, o a treia schiteaza un gest de liniste, iar a patra ofera o ofranda. Siva are un al treilea ochi in mijlocul fruntii cu care fulgera tot ceea ce vede. Zeul danseaza pe locurile de incinerare, in mijlocul diavolilor, acompaniindu-se cu o mica toba. Dansul sau reprezinta ciclul de formare si de distrugere a lumii. Toata aceasta descriere a zeului se afla in celebre scriere indiana “Mahabharata”

Siva este Yogesvara, printul ascetilor. Este reprezentat in postura meditative, acoperit de cenusa, cu parul impletit, rasucit in jurul capului. Ascetismul este legat de consolidarea energica si deci de stapanirea fortelor vitale. Este cel care a adus oamenilor Yoga, ritual in urma caruia omul trebuie sa devina insensibil la tot ce este material. Yoga permite individului sa atinga realizarea de sine. Pentru multi, Siva este yoghinul prin excelenta, servind ca model pentru credinciosii sai.

Pe langa aceste doua descrieri, marele zeu este prezentat si sub alte forme. Una dintre acestea este cea cand zeul calareste un mare taur alb pe nume Nandin. De aceea, de multe ori, Siva este venerat sub forma unui taur, acest animal simboliazand fecunditatea, procreerea. Alteori, zeul este simbolizat printr-un lingam. Aceasta este o fiatra sub forma unui cilindru care este pozitionat pe verticala. Ea se sprijina pe un soclu, fiind prevazuta cu un brazdar si iesind din apa. Toata aceasta “constructie” are menirea de a simboliza iesirea din vagin a unul falus care apartine merelui zeu.

Siva, alaturi de Brahma si de Visnu, alcatuiesc marea triada a zeilor hindusi.
Alteori, Siva este descris ca un un ins hirsute, murdar si ratacitor. In ciuda tuturor acestora, Pavati, numita si Sati sau Umase iondragosteste in mod iremediabil de el. cei doi isi unesc pentru totdeauna destinele. Zeul nu-i daruieste decat un copil prin mijloace naturale, pe Kumara. Ganesa si Skanda vin pe lume prin metode artificiale.

Ca si sot al lui Pavati, Siva este caracterizat ca un aventurier, inseland-o in repretate randuri pe nevasta sa, dar si ca un zeu lipsit de maniere si plin de capricii pe care sotia sa iubitoare este obligata sa i le suporte. Paradoxal, desi nu este interesat de uniunea sexuala, are multe amante.

Sursa Imaginii – yogaessentials.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?