Tesub reprezinta zeul furtunii in mitologia Orientului Mijlociu. La fel ca si povestile celorlalti zei mesopotamieni, povestea zeului Tesub este una plina de voilente, batalii aprige, sete pentru putere, victorii, dar si infrangeri. Ea mai releva si faptul ca setea de putere se poate intoarce impotriva ta la fel ca un bumerang.

Fiind zeu al furtunii, Tesub are ca simbol taurul si ghioaga. Basoreliefurile care dateaza inca din vremea domniei lui Tesub, care au rezistat pana in ziua de astazi, ni-l prezinta pe Tesub calare pe un taur in timp ce strabate muntii cu securea in mana dreapta si cu fulgerul in cea stanga. Istar este sora lui, Hebat este sotia sa, iar Sarruma- fiul sau. Este inconjurat de o veritabila Curte: Istar, Kubaba din Karkemis, Isara – zeita medicinei, dar si alte zeite ale placerii erotice, razboiului, fertilitatii si fecunditatii. Tesub este fiul lui Kumarbi si a lui Anu.

Tesub reprezinta ultimul zei din categoria zeilor vechi, domnia acestuia terminandu-se in favoarea inceperii domniei primului zeu din categoria noilor zei ce l-au succedat pe Tesub. Bineinteles ca aceasta cedate a tronului de catre vechiul zeu mesopotamian a fost una fortata, una obtinuta in urma unor lupte mult timp indecise, marcate de violente si de siretlicuri.. In cursul luptei dintre Kumarbi si Tesub pentru cucerirea cerului, Kumarbi a inghitit virilitatea tatalui sau, din ea nascandu-se cei trei zei: Tesub, Aranzah, si Tismisu.

Ceilalti zei il desemneaza pe Tesub pentru a-l detrona pe Kumarbi. Acesta reuseste si devine stapanul Lumii, zeul suprem. Dar Kumarbi incepe sa comploteze impotriva acestuia. Isi ia o bata in mana si se incalta cu vanturile ca si cu niste sandale repezi. Dupa ce paraseste cetatea se indreapta spre o piatra deosebit de mare, culcandu-se cu aceasta piatra la fel cum ar fi facut-o cu o femeie. Doreste prin aceasta sa creeze un monstru care sa-l striveasca pe rivalul sau. Se naste astfel Ullikummi.

Ullikummi este astfel piatra crescuta in urma raportului sexual dintre Kumarbi si piatra uriasa. Ullikummi creste, atinge inaltimea cerului, tinerii zei fiind din ce in ce mai ingroziti. Toti zeii de la curtea lui Tesub (Hebat, Sarruma, Istar, Kubaba din Karkemis, Isara) incearca intr-un fel sau altul sa-l domoleasca sau chiar sa-l invinga pe Ullikummi. Nici macar Istar, zeita dragostei nu il poate seduce pe gigantul de piatra Ullikummi . astfel, acesti zei sunt nevoiti sa isi paraseasca locurile din cer si din temple. Tesub incepe lupta cu Ullikummi insa ultimul este prea puternic. Cu toate acestea, folosindu-si ingeniozitatea, Tesub reuseste sa ii taie picioarele gigantului de piatra, distrugandu-i baza pe care se sprijinea.

Cultul lui Tesub s-a raspandit la inceputul celui de-al II-lea mileniu in tarile de limba urita. Exista sanctuare de-ale sale in Imperiul Hitit, in Babilon si Sumer.

Sursa Imaginii – martinon.wifeo.com

Trimite prietenilor

Ai vreo nelămurire?